Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Problémy pri búraní bytovky v Trebišove, Rómovia sa odmietajú sťahovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

TREBIŠOV - Mesto Trebišov plánuje vysťahovať obyvateľov bytového domu v centre na Zimnej ulici. Dom, v ktorom bývajú Rómovia, je určený na demoláciu. Radnica dôvodí odborným posudkom, podľa ktorej je statika tehlovej bytovky s 27 bytmi vážne narušená a je potrebné ju zbúrať.

Mestské zastupiteľstvo schválilo 23. januára investičný zámer výstavby bytových domov s nižším štandardom dva krát 18 bytov. Tie by mali stáť na Záhradnej ulici v oblasti rómskej osady a prijať nájomníkov z centra mesta.
      
"Statický posudok jednoznačne odporúča stavbu odstrániť," uviedol na rokovaní mestských poslancov primátor Marián Kolesár. "Keďže dom je obývaný nájomníkmi, navrhujeme riešiť ich bývanie výstavbou dvoch bytových domov s nižším štandardom - dva krát 18 bytových jednotiek na ulici Záhradná."
      
Rómovia žijúci roky v bytovom dome 1645 na Zimnej sa však odmietajú presťahovať do osady na kraji mesta. "Bytovka je v dobrom stave, oni si vymysleli, že statika je narušená, ale my vieme, že tu nie sú nikde také praskliny," povedal obyvateľ domu Jaroslav Pulko. Tvrdí, že on i jeho synovia platia za byty riadne nájom a za ich rekonštrukciu zaplatili tisícky eur. "Už sme sa dohodli, že 16. (februára) si celý vchod zaplatíme svojho statika, ale nevezmeme ho odtiaľto, ale z iného okresu," dodal.
      
Termín výstavby nízkoštandardných bytov a sťahovania nájomníkov podľa prednostu mestského úradu Júliusa Seleckého zatiaľ nie je určený. Nie všetci by pritom mali ísť do nízkoštandardných bytov. "Sú tam ľudia, ktorí pracujú, sú na slušnej úrovni. Bude sa hľadať riešenie, aby mali ubytovanie v meste im primerané," povedal dnes Selecký.
      
Výstavba bytov nižšieho štandardu bude podľa mesta hradená plne z externých zdrojov, a to 80 percentami z dotácie Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a 20 percentami z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ktorý by sa splácal z nájomného. Radnica pritom chce, aby nájomníci bytov boli zaradení do inštitútu osobitného príjemcu, aby sa tak zabezpečila úhrada nájomného a splácanie úveru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu