Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V piatok minie Zem obrí asteroid: Ukrýva bohatstvo za 200 miliárd!

(Zdroj: emediabacau.ro )

WASHINGTON - Asteroid o veľkosti približne polovice futbalového ihriska, ktorý v piatok preletí okolo Zeme v menšej vzdialenosti ako geostacionárne družice, nie je len bezcenným kusom skaly. Prieskumníci z americkej spoločnosti Deep Space Industries jeho hodnotu odhadujú na takmer 200 miliárd dolárov (cca 150 miliárd eur).

Zhruba 45 metrov široký asteroid podľa spoločnosti, ktorá chce v kozme ťažiť suroviny, ukrýva 65 miliárd dolárov (48,5 miliárd eur) v zásobách vody a 130 miliárd dolárov (97 miliárd eur) v kovovej rude. Firma však zdôrazňuje, že ide len o odhad, pretože o zložení planétky 2012 DA14 sa veľa nevie. Výpočty preto vychádzajú z asteroidov podobného typu a svetlosti.

Deep Space Industries, ktorá chce v budúcnosti v kozme ponúkať aj údržbárske a zásobovacie služby, o spomínanú planétku záujem nemá. Ide vraj len o príklad nerastného bohatstva, ktoré v blízkosti Zeme čaká na svoje využitie.

Asteroid 2012 DA14 preletí okolo Zeme vo vzdialenosti 27 700 kilometrov. Pôjde tak o najtesnejšie priblíženie, o ktorom astronómovia dopredu vedeli. Pre porovnanie, geostacionárne družice sa pohybujú na obežnej dráhe vo výške 36 000 kilometrov nad povrchom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu