Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na cestách zvýšte opatrnosť, môžu sa tvoriť záveje a snehové jazyky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes výstrahu prvého stupňa, ktorou varuje pred možným tvorením sa závejov a snehových jazykov na cestách. Výstraha sa týka najmä severných častí Trenčianskeho, Žilinského, Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja.

Výstrahu prvého stupňa vydal SHMÚ aj v súvislosti s povodňovými aktivitami. Ide o rieku Latorica v Košickom kraji, ktorej hladina pri Veľkých Kapušanoch dosiahla dnes ráno výšku 622 cm.
      
Všetky cesty na Slovensku sú zjazdné, väčšinou vlhké alebo mokré. Ako upozorňuje portál zjazdnosť.sk, cesty na južnom Slovensku a v okolí vysokohorského prostredia, rovnako ako aj horské priesmyky, môžu byť pokryté kašovitým alebo utlačeným snehom miestami až do hrúbky päť centimetrov.

Donovaly a Šturec zatvorené pre vozidlá nad 10 metrov

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, okrem úseku D1 Svinia - Prešov západ a úsekov R3 Sedliacka Dubová - Široká a obchvat Hornej Štubne, kde je na vozovkách vrstva čerstvého, prípadne kašovitého snehu do 1 cm. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý alebo pokrytý vrstvou čerstvého, prípadne kašovitého až utlačeného, miestami zľadovateného snehu do 3 cm, na vyššie položených cestách najmä nižších tried do 4-5 cm, miestami až 5 - 10 cm, informuje Slovenská správa ciest. Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, prípadne kašovitého až utlačeného snehu do 3 cm, na priechodoch Cukmantel, Veľké Pole, Grajnár, Huty, Hriňová a Podspády do 4 - 5 cm, Súľová do 5 - 10 cm. Na horských priechodoch Dobšiná a Zbojská sa miestami vyskytuje zľadovatený sneh do 4 - 5 cm. Horské priechody Branisko, Biela Hora a Soroška majú povrch vozoviek mokrý.

Horské priechody Donovaly a Šturec sú uzatvorené pre vozidlá nad 10 m celkovej dĺžky pre husté sneženie. Na cestách v úseku II/531 Červená Skala, II/584 Srdiečko - Bystrá, II/529 Vrchslatina - Brezno, HP Čertovica a Besník je nutnosť použiť snehové reťaze pre vozidlá nad 10 m dĺžky. Miestami zľadovatený sneh je na ceste I/67 Rožňava - Dobšiná a na úsekoch ciest v okolí Nitrianskeho Pravna, Budatínu, Bytče a Plešivca. Dohľadnosť do 50 m je v okolí Kokavy nad Rimavicou. Vplyvom silného bočného vetra sa na HP Besník, na ceste I/67 v úseku Dobšínského kopca, na cestách v okresoch Martin, Turčianske Teplice a v okolí Prešova tvoria snehové jazyky a záveje. Pre snehové záveje je neprejazdný úsek cesty III/68002 Červenica -Zlatá Baňa. Cesta II/533 Gemerská Poloma – Súľová a II/549 Úhornianske sedlo je uzavretá pre všetku dopravu. Na horskom priechode Šturec hrozí padanie lavín na vozovku. Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo. Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko vzniku poľadovice.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu