Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Modernizácia futbalových štadiónov má odporcov: Nové školské odbory

Ľudovít Sebelédi
Ľudovít Sebelédi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odborová organizácia Nové školské odbory (NŠO) dôrazne protestuje proti financovaniu modernizácie futbalových štadiónov. Vláda v stredu rozhodla, že štát sa bude podieľať na rekonštrukcii, resp. výstavbe futbalových štadiónov, na čo pôjde najbližších desať rokov čiastka 4,5 milióna eur ročne.

NŠO takúto aktivitu nepodporuje v čase, keď nie sú financie na školstvo, v čase, keď je potrebné zabezpečiť kvalitných učiteľov do škôl a vytvorenie podmienok pre ich primeranú existenčnú a spoločenskú úroveň, kvalitné vybavenie škôl pre zlepšenie podmienok a úrovne vzdelávania detí a tým zabezpečiť kvalitnú budúcnosť nášho národa a štátu. "Podpora športovania mládeže začína v školách a nie na štadiónoch," uviedol predseda NŠO Ľudovít Sebelédi.

Vláda v stredu uložila ministrovi financií Petrovi Kažimírovi zabezpečiť v štátnom rozpočte každoročne do 31. marca až do roku 2022 spomínanú sumu na modernizáciu futbalových štadiónov. Slovenský futbalový zväz (SFZ) ako najväčšia športová organizácia na Slovensku má zastrešiť z pozície hlavného garanta financovania rekonštrukcie ligových futbalových štadiónov, a to najmä v krajských mestách a tradičných baštách slovenského futbalu. Priamy príspevok štátu na tieto projekty bude maximálne 60 percent potrebných peňazí, minimálne 40 percent zafinancuje samospráva, teda mesto a futbalový klub. Projekt bude zahŕňať štadióne v Žiline, ktorý trápi najmä okolie a parkovacie plochy v jeho blízkosti a o Štadión Antona Malatinského v Trnave, ktorého rekonštrukcia sa začne na jar. Ďalej ide o výstavbu jedného štadióna v Košiciach. Okrem toho sa budú rekonštruovať či modernizovať štadióny v Prešove, Nitre, Trenčíne, Banskej Bystrici, Dunajskej Strede, Leviciach, Prievidzi, Dolnom Kubíne, Topoľčanoch, Zvolene, Zlatých Moravciach, Ružomberku, Senici, Myjave, Podbrezovej, Humennom, Bardejove a Poprade. Súčasťou rokovania vlády nebola podpora projektu výstavby Národného futbalového štadióna v Bratislave.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu