Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Transparency International Slovensko: Nie sme Švédsko, nemôžeme uvoľňovať ruky

Emília Sičáková-Beblavá
Emília Sičáková-Beblavá (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Transparency International Slovensko (TIS) a ministerstvo vnútra majú úplne iný pohľad na to, ako obmedziť priestor na korupciu. Tvrdí to programová riaditeľka TIS Emília Sičáková-Beblavá na margo novely zákona o verejnom obstarávaní z dielne rezortu vnútra, ktorú minulý týždeň posunuli poslanci Národnej rady SR do druhého čítania.

 "Mám pocit, že my sa trošku hráme, že sme vo Švédsku, kde priestor pre korupciu je minimálny a dôvera vysoká. Slovensko je v roku 2013, kde myslím si, ešte nie je priestor, aby sme výraznejšie uvoľňovali ruky ani verejným obstarávateľom, ani podnikateľom," povedala Sičáková-Beblavá. Slovensko podľa nej potrebuje posilňovať dôveru v rozhodovanie, jasne ho štrukturovať a dodať mu kvalitných ľudí, ktorým sa dá dôverovať. "Táto novela je s cieľom uvoľňovať ruky," povedala programová riaditeľka TIS. Zdôraznila, že nie je dobré, že elektronické aukcie by mali byť nepovinné, pretože ukázali, že ušetrili verejné prostriedky.

"Naše prieskumy hovoria, že len v minulom roku boli ceny o päť percent nižšie, ako keď sa súťažilo iným spôsobom ako elektronickou aukciou," povedala. "Prvotný cieľ je stransparentniť všetky procesy v obstarávaní, teda priniesť informáciu o všetkom, o každej časti procesu," povedala o úlohe novely Tatiana Behrová, poradkyňa ministra vnútra pre verejné obstarávanie. Medzi protikorupčné opatrenia nového zákona patrí podľa nej elektronizácia či zverejňovanie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu