Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ministerstvo obrany skúmali pre korupciu: Toto je výsledok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko skončilo v skupine krajín s miernym rizikom korupcie (známka C) v prvom hodnotení transparentnosti a korupčných rizík ministerstiev obrany v 82 krajinách, ktoré vlani urobila britská pobočka Transparency International (TI).

V tejto skupine sa spolu so Slovenskom umiestnila aj väčšina hodnotených krajín EÚ, napríklad Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko, Francúzsko, Grécko, Taliansko, Lotyšsko či Španielsko. TI konštatuje, že pri krajinách s hodnotením, ktoré získalo aj Slovensko (mierne riziko korupcie) môžeme pozorovať isté negatívne trendy. "Napríklad slabé zapojenie občianskej spoločnosti, nedostatočné mechanizmy na podporu nahlasovateľov korupcie (whistleblowing), alebo chýbajúci adekvátny dohľad nad personálom pracujúcim na citlivých pozíciách náchylných na zneužitie," uvádza sa v správe, ktorú agentúre SITA poskytla Ľuba Riapošová z Transparency International Slovensko.

TI hodnotila transparentnosť a korupčné riziká rezortov obrany najmä preto, že korupcia v obrane je zásadnou otázkou národnej i globálnej bezpečnosti. Krajiny hodnotili na základe 77 otázok, položených v piatich základných oblastiach, v ktorých je možné očakávať korupčné riziká: politická oblasť, finančná oblasť, personálna oblasť, oblasť riadenia operácií a obstarávanie. Slovenské ministerstvo obrany dosiahlo najvyššie skóre v oblasti financií (78 percent) a naopak najnižšie skóre v oblasti riadenia operácií (25 percent, pričom priemerné skóre v tejto oblasti bolo 28 percent). Tu sa ako problematické ukázali všetky hodnotené indikátory - neprihliadanie na korupciu v bezpečnostných štruktúrach, chýbajúci protikorupčný tréning pre vojakov v misiách, chýbajúce inštrukcie ako postupovať pri nakupovaní počas misií, ako aj nejasné zapojenie a postavenie súkromných dodávateľov. V ostatných oblastiach získala slovenská obrana nasledujúce skóre: politická oblasť 63 percent, personálna oblasť 60 percent, obstarávanie 54 percent.

Lepšie ako Slovensko skončilo v hodnotení TI 11 percent krajín. Iba dve percentá všetkých hodnotených krajín získali známku A (Austrália a Nemecko) a ďalších deväť získalo hodnotenie B (z EÚ napríklad Rakúsko, Švédsko a Veľká Británia). Až 69 percent krajín sa umiestnilo v skupinách, v ktorých je riziko korupcie v obrane vysoké (D), veľmi vysoké (E) až kritické (F). Britská TI preto vydala aj viacero odporúčaní. Napríklad ministrov obrany a bezpečnosti podľa nej majú analyzovať riziká korupcie v sektore, ako aj vypracovať a zaviesť akčný plán, ktorý riziká rieši. Z utajovania informácií by mali urobiť výnimku, nie pravidlo a viac spolupracovať s organizáciami občianskej spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu