Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Beblavý: Obstarávateľom sa otvorí cesta nakupovať, ako chcú

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý

BRATISLAVA - Verejným obstarávateľom sa po prijatí novely zákona o verejnom obstarávaní z dielne ministerstva vnútra otvorí cesta nakupovať, ako chcú, nie ako by mali. Na úvod tretieho rokovacieho dňa 14. schôdze Národnej rady SR to v rozprave k návrhu novely zákona vyhlásil poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

Podľa jeho slov zásadným problémom návrhu je, že obmedzuje možnosť Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zastaviť neférové súťaže tým, že sa obmedzuje možnosť kontrolovať napríklad diskriminačne nastavené kritériá alebo veľmi zvláštne vybrané formy súťaží. "Mnohé kauzy, ako bratislavské trolejbusy, už nebudú po zmene tohto zákona skontrolovateľné úradom," upozornil Beblavý.

Ako problematické tiež vníma, že návrh novely ruší povinnosť robiť elektronické aukcie napriek tomu, že sa v praxi osvedčili a prinášajú merateľné úspory. Nepozdáva sa mu tiež, že do návrhu boli vložené aj neprioritné služby. "Ľudia, ktorí sa venujú verejnému obstarávaniu, keď počujú neprioritné služby, tak im zastrihajú uši, lebo si ešte pamätajú slávny nástenkový tender," pripomenul Beblavý, podľa ktorého sa SDKÚ-DS pokúsi návrh opraviť v druhom čítaní cez pozmeňovacie návrhy.

Milan Halúz (Smer-SD) Beblavému odkázal, že chápe snahu doterajších tvorcov zákona o verejnom obstarávaní o čo najväčšiu elimináciu faktorov, ako sú korupcia a klientelizmus. "Ale táto snaha prerástla za hranicu, keď sme už znemožnili obstarávateľovi vôbec niečo obstarávať. Prvoradým cieľom zákona by malo byť umožniť obstarávateľovi obstarávať tovar alebo služby v čo najväčšej kvalite, najlepšej ceny a v čo najkratšom čase," povedal Halúz. Spokojný s návrhom je aj Zoltán Daniš, podľa ktorého novelu uvíta väčšina podnikateľských subjektov, hlavne z radov čestných dodávateľov.

Na poslancov dnes čaká aj rokovanie o novele zákona o službách zamestnanosti, ktorá má zriadiť na úradoch práce nový Výbor pre otázky zamestnanosti. Ten má mať za úlohu schvaľovať poskytovanie príspevkov aktívnej politiky trhu práce, na ktoré nie je právny nárok. Poslanci tiež rozhodnú o doteraz prerokovaných bodoch.

Popoludní bude nasledovať tradičná štvrtková Hodina otázok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku Evy Hufkovej (Smer-SD), čo konkrétne mal na mysli, keď hovoril o určitých problémoch s dostavbou Jadrovej elektrárne v Mochovciach. Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO) chce zase vedieť, či Fico považuje za správne, že vláda, ktorá hovorí o istotách a solidarite, ide výrazne zhoršiť prostredie pre znevýhodnené osoby so záujmom o zapojenie sa na trh práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu