Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kaliňák je ochotný diskutovať, ako má zákon o verejnom obstarávaní vyzerať

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je ochotný diskutovať o ďalších zmenách v novele zákona o verejnom obstarávaní, ktoré vylepšia prípadne sprísnia zákon. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju posunuli tento týždeň do druhého čítania, kde bude možné právnu normu meniť pozmeňujúcimi návrhmi.

Kaliňák im je otvorený, nevie si však predstaviť napísať do zákona, že v rade Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) "nesmie byť žiadny smerák a musí tam byť deväť členov SDKÚ, KDH, opozície".

Minister to povedal v parlamente, kde opozícia novelu podrobila kritike aj pre spôsob kreovania Rady ÚVO. Opozícia sa obáva, že v rade budú "samí smeráci" a že bude poplatná vláde. Viacerí opoziční predstavitelia by privítali, keby do rady mohla nominovať svojho zástupcu aj opozícia. Kaliňák zdôraznil, že kreovanie Rady ÚVO je totožné s tvorbou Rady Protimonopolného úradu, ktorú tiež menuje vláda. "Ten systém je prebratý," konštatoval. Dodal, že si nevie predstaviť napísať do zákona, že v rade nesmú sedieť zástupcovia Smeru-SD, ale musí tam byť zastúpená opozícia. "To v zákone nemôže byť," poznamenal.

Kaliňák zároveň nesúhlasí s tvrdeniami opozície, že ak bude v rade sedieť predseda, podpredseda ÚVO a šéf služobného úradu, pôjde o konflikt záujmov. "V rade môže sedieť len ten, kto nerozhoduje na prvom stupni. Teda, ak na prvom stupni nerozhoduje predseda, podpredseda alebo šéf služobného úradu, tak si myslím, že majú byť práve v rade. Ak by rozhodovali na prvom stupni, tak by to bol konflikt záujmov, ale nerozhodujú," vysvetlil šéf rezortu vnútra.

Návrh novely prináša podľa ministra mnohé pozitívne zmeny. Kaliňák dúfa, že pomocou ďalších zmien v druhom čítaní vznikne "konečne zákon, ktorý umožní Slovensku na jednej strane kvalitne čerpať eurofondy, na druhej strane dostávať prostriedky štátneho rozpočtu aj eurofondov do obehu HDP". Minister nesúhlasí s opozičnými poslancami, ktorí nevidia v novele riešenie korupcie a skôr sa obávajú väčšej netransparentnosti narábania s verejnými zdrojmi.

Kaliňák tvrdí, že týmto mimoriadne komplikovaným zákonom sa snaží riešiť súčasnú situáciu, "kedy sme svedkami divotvorných rozhodnutí ÚVO". Minister pripomenul, že v súčasnosti je možné meniť dodatkom cenu, ak to predpokladá zmluva. "A my tomu zabraňujeme. Aby potajme nemohli byť menené zmluvy, čo sa dnes deje, a potom zisťujeme, že bolo vysúťažené niečo iné za inú cenu," vysvetlil Kaliňák. Zopakoval, že chce, aby bol zákon transparentný a bojoval proti korupcii. Zároveň verí, že bude rýchlym verejným obstarávaním vytvárať pracovné miesta. "Teda to, čoho dnes máme na Slovensku najmenej a čo potrebujeme," uzavrel.

Podľa novely by sa mali pravidlá verejných obstarávaní zmeniť od júla. Právna norma má rozšíriť zverejňovacie povinnosti, zefektívniť proces obstarávania a posilniť postavenie kvalitných a poctivých dodávateľov. Okrem iného má vzniknúť internetový profil verejného obstarávateľa, v ktorom si bude môcť ktokoľvek pozrieť celý životný cyklus zákazky. Zásadnú zmenu by malo podľa rezortu vnútra priniesť zriadenie elektronického trhoviska pre obstarávanie bežných tovarov, služieb a stavebných prác pri takzvaných podlimitných zákazkách. Novela obsahuje aj zákaz cenových dodatkov, pri rámcových zmluvách povinnosť znižovať cenu, ak sa znižuje aj cena na trhu, či posilnenie kritéria ekonomicky najvýhodnejšej ponuky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu