Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Americký prezident vyznamenal slovenského vedca Jána Vilčeka!

Americký prezident Barack Obama odovzdáva slovenskému rodákovi Jánovi Vilčekovi najvyššie americké ocenenie za vedu a technológiu
Americký prezident Barack Obama odovzdáva slovenskému rodákovi Jánovi Vilčekovi najvyššie americké ocenenie za vedu a technológiu (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v piatok na slávnosti v Bielom dome odovzdal slovenskému rodákovi Jánovi Vilčekovi najvyššie americké ocenenie za vedu a technológiu - Národnú medailu za technológiu a inováciu (National Medal of Technology and Innovation).

Šéf Bieleho domu všetkých ocenených vysoko vyzdvihol, pričom zdôraznil ich prínos pre Spojené štáty, ktoré musia udržať "ducha inovácie". O Vilčekovi sa americký prezident zmienil v úvodnom príhovore, ktorý naživo prenášala stránka whitehouse.gov.

Obama povedal, že Vilček sa narodil na Slovensku, v židovskej rodine a ako dieťa sa musel skrývať pred nacistami. Potom ako vedec objavil látky, ktoré "pomáhajú ľuďom".

Profesor Vilček patrí medzi popredné svetové kapacity v oblasti imunologického a mikrobiologického výskumu. Narodil sa 17. júna 1933 v Bratislave, štúdium absolvoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského.

V roku 1964 Vilček emigroval do USA, kde získal miesto na Lekárskej fakulte Newyorskej univerzity, aby pokračoval vo výskume. Výsledky jeho práce priniesli výrazný pokrok pri liečbe artritídy a ďalších chronických zápalových ochorení.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák v súvislosti s dnešným ocenením zaslal Vilčekovi gratulačný list. V roku 2010 mu Lajčák udelil v Bratislave ocenenie Vyslanec dobrej vôle (Goodwill Envoy), určené pre úspešných Slovákov a Slovenky, ktorí pôsobia v zahraničí a výnimočným spôsobom tam reprezentujú SR.

Pozrite si video zo slávnosti. Jána Vilčeka vyznamená Barack Obama v čase 25:45.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu