Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Svetový úspech: Obama ocení slovenského vedca!

Ján Vilček Zobraziť galériu (2)
Ján Vilček (Zdroj: Wikimedia/Sasha Nialla)

BRATISLAVA - Slovenskému vedcovi Jánovi Vilčekovi, ktorý dlhodobo pôsobí v New Yorku, odovzdá prezident USA Barack Obama najvýznamnejšie ocenenie, ktoré Amerika dáva za technologický pokrok.

Vilček si v piatok 1. februára prevezme v Bielom dome ocenenie National Medal of Technology and Innovation. Medzi laureátov ocenenia tradične patria poprední vedci, inžinieri a vynálezcovia pôsobiaci v USA. Napríklad v roku 1985 toto ocenenie získal Steve Jobs, spoluzakladateľ firmy Apple.

Prof. MUDr. Ján Vilček, PhD. patrí medzi popredné svetové kapacity v oblasti imunologického a mikrobiologického výskumu. Narodil sa 17. júna 1933 v Bratislave, štúdium absolvoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v roku 1957, o päť rokov sa stal kandidátom vied. V roku 1964 emigroval do USA, kde získal miesto na Lekárskej fakulte New York University, aby pokračoval vo výskume.

Výsledky jeho práce priniesli výrazný pokrok pri liečbe artritídy a ďalších chronických zápalových ochorení. V roku 2005 upútal profesor Vilček pozornosť svetových médií, keď spolu s manželkou Maricou venovali New York University dar v odhadovanej výške 105 miliónov dolárov. Zdrojom ich daru boli práva, ktoré profesorovi Vilčekovi prislúchajú z liekov vyvinutých na základe jeho výskumu.

V súvislosti s ocenením od prezidenta Obamu zaslal podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák profesorovi Vilčekovi gratulačný list, ktorý mu osobne odovzdá veľvyslanec SR v USA Peter Kmec.

Rezort diplomacie je s profesorom Vilčekom v pravidelnom kontakte a v roku 2010 mu minister Lajčák udelil v Bratislave ocenenie Goodwill Envoy, určené pre úspešných Slovákov a Slovenky, ktorí pôsobia v zahraničí a výnimočným spôsobom tam reprezentujú našu krajinu. Rezort diplomacie pripravuje ocenenia Goodwill Envoy aj v aktuálnom roku. Ich odovzdávanie laureátom je plánované na Deň otvorených dverí Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v máji 2013.

Ceremoniál oceňovania je možné sledovať online v priamom prenose 1. februára 2013 o 14:15 miestneho času (o 20:15 slovenského času) na www.whitehouse.gov/live, fotodokumentácia bude prístupná na www.whitehouse.gov/live.

Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu