Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ľudia vnímajú pozitívnejšie požiadavky učiteľov než zdravotníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľudia vnímajú požiadavky učiteľov prevažne pozitívne, k požiadavkám zdravotníkov sú rezervovanejší. Asi 60 percent opýtaných označuje za správny tlak učiteľov na zlepšenie mzdových podmienok, nesprávny je podľa tretiny. Tlak na zvýšenie platov v zdravotníctve zo strany lekárov a sestier schvaľuje necelá polovica respondentov (48%) a 44 percent ich považuje za nesprávne.

Výsledky vyplynuli z prieskumu, ktorý realizoval Inštitút pre verejné otázky (IVO) v spolupráci s agentúrou Focus v dňoch 7. až 13. novembra 2012 na vzorke 1013 respondentov.

"Spomedzi parlamentných strán boli požiadavkám učiteľov najväčšmi naklonení prívrženci SDKÚ-DS a SaS a najmenej prívrženci Mostu-Híd," uvádza IVO v správe k prieskumu. Názory na požiadavky zdravotníkov sa medzi voličmi jednotlivých strán líšili menej.

V novembrovom prieskume respondenti zaujímali postoj aj k tomu, že prezident SR Ivan Gašparovič odkladal vymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Poslanci tohto kandidáta zvolili ešte v júni 2011. Postoj prezidenta v prieskume kritizovalo 40 percent opýtaných, naopak, schvaľovala ho štvrtina respondentov. Vyše tretina ľudí sa nevedela vyjadriť.

Najviac kritikov bolo spomedzi priaznivcov SDKÚ-DS (76%), OĽaNO (54%) či KDH (53%). Prezidentov postoj schvaľovali najčastejšie voliči Smeru-SD (37%). V čase prieskumu ešte nebolo známe definitívne rozhodnutie hlavy štátu. O nevymenovaní Čentéša prezident informoval predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) listom z 28. decembra 2012.

Prieskum tiež ukázal, že ľudia schvaľujú tvrdé opatrenia voči Rómom. Odstraňovanie rómskych obydlí bez poskytnutia náhradného bývania schvaľuje 70 percent opýtaných, proti bolo len 22 percent. Ešte vyššiu podporu verejnosti (86%) by malo zavedenie prísnejšej legislatívy a trestov voči neprispôsobivým občanom. Neschvaľovalo by ich iba osem percent opýtaných. "Odpovede respondentov nepriamo dokumentujú únavu, stratu nádeje a netrpezlivosť, akú značná časť verejnosti pociťuje zoči-voči chronicky odkladanému a systematicky neriešenému 'rómskemu problému'," píše IVO.

Polovica oslovených označila za nesprávne zriadenie výboru vlády pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí. Za správne to považuje 19 percent. Vyše 30 percent nevedelo odpovedať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu