Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Návšteva Košíc skončila trapasom: Nemeckým novinárom namiesto Luníka IX ukázali Schustera!

Nemeckí novinári chceli vidieť Luník IX, zobrali ich za Schusterom. Zobraziť galériu (3)
Nemeckí novinári chceli vidieť Luník IX, zobrali ich za Schusterom. (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Metropolu východu dobehol problém s Luníkom IX! Keď nemeckí novinári smerovali do Košíc, ktoré sa cez víkend stali Európskym hlavným mestom kultúry na rok 2013, nečakali, že navštíviť neslávne sídlisko bude až taký problém.


Ako uvádza nemecký týždenník Der Freitag, novinári prišli do Košíc, aby spoznali mesto s multikultúrnou históriou i súčasnosťou. Z úst projektového manažéra si vypočuli monotónny prejav o tom, kam poputovalo 60 miliónov eur, ktoré Košice získali z Bruselu, rovnako aj o ambicióznych cieľoch multikultúrneho mesta. Návšteva Luníka IX im však mala byť dlho bezdôvodne odopieraná a od viceprimátorky Renáty Lenártovej či projektového manažéra sa k tejto téme nedozvedeli nič.
 

Novinár: Nechcel som byť voyer!

Už počas letu mali nastať prvé problémy. Sprievodkyňa novinárom stručne vysvetlila, že na Luník IX sa nepôjde. „Tento voyerizmus nie je potrebný,“ odôvodnila svoje predošlé slová s tým, že na internete si môžu vyhľadať videá zo sídliska, na ktorých vidno kopy odpadu pod oknami panelákov. Autor článku Michael Angele videá síce nepoznal, o problematickom sídlisku sa však v minulosti dočítal v článku rakúskeho spisovateľa Karla-Markusa Gauß.

Upratovanie na Luníku IX.
Zobraziť galériu (3)
Upratovanie na Luníku IX.  (Zdroj: Miroslav Vacula)


Novinár nemeckého týždenníka bol však neoblomný a ako povedal: „Veľmi som chcel vidieť rómske geto na periférii mesta s 250-tisíc obyvateľmi bez toho, aby som bol považovaný za voyera.“ Počas celého pobytu sa odvolával na to, že Rómovia patria k téme. „Kto tak veľmi propaguje multikultúrnu identitu, ako to robí Európske mesto kultúry Košice, musí rátať s otázkou, kde v tomto koncepte zostala najviditeľnejšia a po Maďaroch druhá najpočetnejšia menšina,“ píše ďalej v článku Angele.

Namiesto toho, aby novinárom organizátori vyhoveli a vzali ich na Luník IX, naplánovali im výlet do Medzeva, kde narazili na skupinku Rómov. Jediné, čo sa od nich dozvedeli, bolo, že za prácu im obec platí smiešne peniaze. Novinári by radi pokračovali v rozhovore s nimi, čakal však na nich exprezident Rudolf Schuster.

Schuster novinárom porozprával o pálenke

Novinárom sa mal posťažovať, že za bývalého režimu to mal ťažké. Dozvedeli sa, že rodný dom prerobil na múzeum filmovej techniky, ktoré vzniklo na pamiatku jeho otca. Takisto sa pochválil, že napísal viacero kníh a vynašiel nový druh pálenky, ktorou ponúkol aj americkú ministerku zahraničných vecí Hillary Clinton.

Angele v článku uviedol, že Schuster ako primátor Košíc prišiel s pokrokovou myšlienkou presťahovať Rómov zo starých domov v starom meste do komfortných novostavieb na Luníku IX. Dnes v týchto domoch však netečie ani voda.

Schusterova rodinná zbierka fotoaparátov.
Zobraziť galériu (3)
Schusterova rodinná zbierka fotoaparátov.  (Zdroj: TASR)

Rómska novinárka: Chceme o sebe hovoriť sami

Novinári sa zaujímali o Schusterov názor na rómsku problematiku. „Mali by sme deti dostať do internátnych škôl,“ vysvetlil s tým, že by mali byť čo najďalej od rodičov, ktorým nezáleží na vzdelaní. Viac však k tejto téme povedať nechcel.

Aj spisovateľ Dušan Šimko, ktorý Nemcom rozprával o histórii rodného mesta, dostal otázku k Rómom. Reagoval slovami, že Rómom sa najlepšie žilo za socializmu, keď mali prácu všetci. Dnes sú práve naopak takmer všetci nezamestnaní.

„Všetci o nás hovoria, to je ten problém. Chceme o sebe hovoriť sami,“ povedala Jarmila Vaňová z rómskej tlačovej agentúry MECEM.

Večer pred odchodom nemeckých novinárov sprievodkyňa zorganizovala zopár taxíkov a napokon ich vzala na Luník IX.

Dokument Artúra Čonku o živote na Luníku IX

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu