Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Najvyšší súd potvrdil doživotia za vraždy v kauze Devín Banky

BRATISLAVA - Najvyšší súd dnes potvrdil doživotné tresty dvom obžalovaným z vrážd spojených s tunelovaním skrachovanej Devín banky.

Ďalším šiestim mužom, ktorí sa podľa obžaloby podieľali na vraždách ľudí nastrčených k finančným podvodom z roku 2002, súd potvrdil rozsudky Špeciálneho súdu od päť do 15 rokov.

Doživotné tresty dostali Ondrej Neupauer a Marián Jánošík, ktorí sa podieľali na vraždách Antona Bujňáka, Štefana Holuba a Zoltána Nyitraia. Táto trojica mala úlohu takzvaných bielych koní, teda ľudí nastrčených k nelegálnym prevodom peňazí z Devín banky. Podľa rozsudku sa stali nepohodlnými svedkami údajného tunelovania banky v konkurze, a preto ich odsúdení zavraždili.

"Odvolania obžalovaných nie sú dôvodné, (...) išlo o dopredu objednané a naplánované vraždy," odôvodnil rozsudky predseda senátu. Dvaja odsúdení na doživotie podľa súdu nie sú schopní nápravy.

Dnešným rozsudkom sa Najvyšší súd prvý raz stotožnil s doživotnými trestami, ktoré udelil Špeciálny súd. Ten rieši najmä prípady organizovaného zločinu a korupcie. Iný senát Najvyššieho súdu by mal dnes rozhodnúť aj o ďalšom doživotnom treste Špeciálneho súdu v prípade takzvaných kyselinárskych vrážd.

"Toto rozhodnutie svedčí o tom, že Najvyšší súd sa pri rozhodovaní o ôsmich podaných odvolaniach v plnom rozsahu stotožnil s rozsudkom Špeciálneho súdu," reagovala hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková.

Najvyšší súd však Špeciálnemu súdu vytkol viaceré pochybenia. Špeciálny súd vraj mohol napríklad udeliť výnimočný trest 15 až 25 rokov hlavnému objednávateľovi vrážd Ľuborovi Szentiványimu, ktorý dostal 15 rokov väzenia. Najvyšší súd mu trest zvýšiť nemohol, lebo prokurátor podľa sudcu urobil chybu v odvolaní.

Odsúdení na doživotie sa zodpovedajú aj za samotný protiprávny prevod zhruba 57 miliónov korún z Devín banky v konkurze v ekonomickej časti procesu. Hlavnými obvinenými v tejto časti kauzy sú bývalí správcovia konkurznej podstaty banky Pavol Görner a Marek Hanúsek, ktorí však nie sú medzi odsúdenými za vraždy. Proces s nimi je odročený na neurčito, lebo sa čaká na rozhodnutie Najvyššieho súdu o vznesení námietky zaujatosti.

Národná banka Slovenska uvalila na Devín banku nútenú správu v roku 2001. O problémoch banky sa však špekulovalo už roky predtým. Predošlé vlády si Devín banku pritom vybrali na vysporiadanie ruského dlhu.

Policajný Úrad boja proti korupcii tento rok obvinil z protiprávneho nakladania s peniazmi banky štyroch ľudí z bývalého vedenia Devín banky. V rokoch 1998 až 2001 údajne spreneverili takmer miliardu korún, za čo im hrozí väzenie na päť až 12 rokov. Tento prípad sa však týka ešte obdobia pred krachom banky a s vraždami tak priamo nesúvisí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu