Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Komplikovaná situácia na bratislavskej železnici: Výhybky zanášajú, vietor silnie!

ZSSK upozorňuje cestujúcich, aby zvážili cestovanie vlakom z Bratislavy a do Bratislavy Zobraziť galériu (31)
ZSSK upozorňuje cestujúcich, aby zvážili cestovanie vlakom z Bratislavy a do Bratislavy (Zdroj: Ján Zemiar,)

BRATISLAVA - Nepriaznivé počasie opäť komplikuje situáciu v osobnej železničnej doprave. Pre silný vietor, vytváranie závejov a zanášanie výhybiek je obmedzený príchod a odchod vlakov v okolí bratislavskej Hlavnej stanice.

Máte osobnú skúsenosť s dnešným meškaním vlakov? Uviazli ste na ceste do práce, školy a neviete, ako sa dostanete domov? Svoje komentáre spolu s fotografiami nám pošlite na e-mailovú adresu tipy@topky.sk a my ich uverejníme.

18:30  Situácia s prevádzkou vlakov RegioJet na trase Bratislava - Dunajská Streda - Komárno sa stále komplikuje, vlaky meškajú v priemere 60 minút a viac, a to pre zamrznuté výhybky na trase.

17:45 V úseku Bratislava Hlavná stanica - Bratislava Rača ako výpomoc nasadili aj náhradnú autobusovú dopravu.

15:50 ZSSK upozorňuje cestujúcich, aby zvážili cestovanie vlakom z Bratislavy a do Bratislavy. Treba rátať s výrazným meškaním. "Meškanie vlakov v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok neodškodňujeme," uviedla riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Slavomíra Šubrtová. Neprecestované lístky sa dajú v pokladniciach ZSSK vrátiť bez storno poplatkov.

15:13 Aktuálne informácie od našej čitateľky pomohli rozlúštiť "záhadu" meškania IC vlaku do Košíc. Ako by dnešných peripetií už nebolo dosť. "Čakám v Košiciach na priateľa, ktorý cestuje IC-čkom Gerlach zo Žiliny. Jeho vlak mal už v Žiline meškanie 39 minút, čo nie je až také hrozné, no v Poprade začal horieť reštauračný vozeň a vlak preto odstavili. O 14.32 mal byť v Košiciach, no ešte je len v Poprade a už vlak mešká skoro 90 minút."

14:28 "Ja som dnes ráno cestovala s IC Metropol smer Budapešť, ktorý má mať z Bratislavy odchod o 5.50 hod., avšak odchádzal až o 8.10, takže mal meškanie 140 min. Hrôza! Celé želežnice nestoja za nič. Trochu nasneží, trochu silnejšie zafúka vietor a doprava skolabuje," napísala Vanda a vyjadrila tým aj názor viacerých našich diskutujúcich.

13:49 Nie je zamestnanec ako zamestnanec. Niektorí si od cestujúcich vyslúžili aj poďakovanie. "Cestovala som zo Šurian vlakom R 838 Levičan do Bratislavy s pravidelným príchodom o 7:34. Uviazli sme na ceste do práce a musím pochváliť vlakový personál, už v Galante nás informovali o meškaní a o tom, že situácia na hlavnej stanici je problémová. Neskôr nás informovali o tom, že náš rýchlik, ktorý mal príchod na hlavnú stanicu, bude presmerovaný na Nové Mesto, tak sme do práce došli len s 1 hod. meškaním. Moja vďaka patrí vlakovému personálu, ktorý to riešil nonstop, bez prestávky. Dúfam, že sa dostanem aj domov... ," reagovala Terézia.

13:37 Našťastie nie všetci si museli hľadať náhradné formy dopravy. "Ja mám pozitívnu skúsenosť s dnešným meškaním vlakov, EC 130 už síce meškal z Budapešti 7 minút, ale to bolo aj konečné meškanie. Išla som z Nových Zámkov do Bratislavy, ale asi to bol jediný vlak, ktorý išiel dá sa povedať normálne," uviedla Kristína.

13:10 Sťažností na neinformovanie železníc pribúda. Jednu z nich nám zaslal aj Tamás, ktorý opísal skúsenosť svojej priateľky stále čakajúcej na vlak. "O 9tej išla priamym vlakom zo Žiliny do Levíc cez Zvolen (rýchlik Tekov), po Zvolen išlo všetko v poriadku, avšak tam stáli skoro hodinu a po hodine im povedal sprievodca, že rýchlik je zrušený, majú vysadnúť a počkať na ďalší rýchlik Sitno, ktorý ide o ďalšiu hodinu neskôr. Keď prišla do staničnej budovy, zistila, že rýchlik Sitno ide až z Košíc a mešká 45 minút. Takto bude čakať viac ako 2 a pol hodiny vo Zvolene a nikde nie je udaný dôvod, že prečo."

12:50 Cestujúci zo smeru Kúty a Malacky mali dnes na ceste do práce nepríjemný zážitok. Pravidelný príchod do Bratislavy o 06:05 sa skončil predčasne v tuneli bez toho, aby ich niekto informoval o príčine. Po približne polhodine čakania sa rozhodli z vlaku vystúpiť a pešo sa prebrodiť polmetrovou nádielkou snehu. Uviedli tvnoviny.sk.

12:41 "Cestovala som z Tvrdošoviec osobným vlakom do Bratislavy s pravidelným príchodom o pol 9. Musím však pochváliť vlakový personál, už v Šali nás informovali o meškaní a v Galante už sme vedeli, že situácia na hlavnej stanici je katastrofálna. Mali sme šťastie, mohli sme prestúpiť na rýchlik, ktorý mal príchod na stanicu Nové Mesto, tak sme do práce sme došli s menším meškaním. Už len dúfam, že sa dostanem aj domov," znie aspoň jeden trochu pozitívny zážitok čitateľky Angely.

Komplikovaná situácia na bratislavskej
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

Komplikovaná situácia na bratislavskej
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

12:34 Začínajú premávať vlaky na trase Hlavná stanica Bratislava - Marchegg - Viedeň. Všetky rýchliky rady 600, 800, IC vlaky a tranzitujúce EC vlaky sú vypravené z Bratislavy Hlavnej stanice. Osobné vlaky od Trnavy končia svoju cestu v Pezinku alebo v Bratislave – Rači. Vlaky od Nových Zámkov končia svoju cestu v stanici Bratislava Nové Mesto. Vlaky z Devínskej Novej Vsi prichádzajú do Hlavnej stanice, ale majú tiež meškanie, informovala hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Slavomíra Šubrtová.

ZSSK v úsilí dopraviť všetkých cestujúcich do železničných staníc, zabezpečila odklony vlakov na železničné stanice v najbližšom okolí Bratislavy, aby mohli využiť prepravu mestskou hromadnou dopravou alebo autobusovú dopravu SAD. "Žiadny vlak nezostal uviaznutý na trati alebo mimo železničných staníc," doplnila Šubrtová.

Na sprístupňovanie výhybiek je celkovo nasadených 44 zamestnancov a dva prúdové rozmrazovače na bratislavskej hlavnej stanici, 20 zamestnancov na stanici Bratislava Nové Mesto a 10 zamestnancov na stanici Bratislava predmestie. Na ostatných železničných staniciach v Bratislave sú k dispozícii zamestnanci, ktorí boli odvolaní z okolitých pracovísk, kde nie sú problémy s počasím, a to podľa prevádzkovej potreby. "Zabezpečené je aj striedanie zamestnancov, aby sme mohli riešiť situáciu s nepriaznivým počasím nepretržite aj počas víkendu," informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

Komplikovaná situácia na bratislavskej
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

Komplikovaná situácia na bratislavskej
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

Komplikovaná situácia na bratislavskej
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

12:29 Meškanie môže naše životy ovplyvniť viac, ako by sme si mysleli: "Som farár, dnes mám pochovávať v Liptovskom Mikuláši 92-ročnú pani. Pohreb mal byť o 12,30 hod, ale nakoľko takmer všetci účastníci pohrebu cestujú vlakom IC z BA, ktorý mešká, tak po dohode s pohrebnou službou sme na žiadosť rodiny museli presunúť pohreb o dve hodiny, na 14,30 hod. Verím, že dovtedy stihnú ICčkom do LM prísť. Bolo by smutné, keby sa nakoniec dcéry nemohli rozlúčiť so svojou mamičkou."

11:50 Ľudia, ktorí chceli dnes cestovať vlakmi z Bratislavy, môžu zatiaľ iba dúfať v úmudrenie prírody. "Sebe aj neteri som kúpila lístok už včera cez internet na dnešný rýchlik o 15:53 do Spišskej Novej Vsi a doraziť mal o 20:49. Aktuálne meškanie sa bude pohybovať od 60 do 180 minút pre všetky rýchliky rady 600, 800, IC vlaky. Tak teraz stihnem odchod posledného autobusu o 22:30, ktorý ma má odviezť ešte ďalších 25 km ďalej?" znie otázka Denisky, ktorá sa určite týka viacerých.

11:42 Železnice Slovenskej republiky vyhlásili druhý stupeň zimných opatrení. Niektoré vlaky stoja pred Bratislavou, niektoré odklonili na Raču a Vinohrady, vlaky prichádzajúce z Rakúska otáčajú v Marcheggu, ďalšie sa točia vo Vajnoroch a Pezinku, niektoré vlaky boli aj odrieknuté. Meškanie vlakov sa pohybuje aktuálne v rozmedzí 60 až 180 minút.

"Od skorého rána komplikuje situáciu predovšetkým na Bratislavskej hlavnej stanici silný vietor, ktorý nám zafúkava výhybky, tvoria sa záveje a navyše je tam zlá viditeľnosť," uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková. ŽSR nasadili všetku dostupnú techniku aj ľudí, ktorí neustále pracujú na sprejazdnení dopravnej cesty a čistení výhybiek.

Chaos na železnici
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Premávka v smere Bratislava - Dunajská Streda je bez obmedzení, zatiaľ tieto vlaky normálne prichádzajú a odchádzajú z Hlavnej stanice v Bratislave, povedala Pavlíková.

Odporúčame cestujúcim využiť pri ceste do Viedne vlaky cez železničnú stanicu Bratislava Petržalka, uviedla riaditeľka Odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Slavomíra Šubrtová. Cestovné lístky ZSSK sú uznávané aj na vlaky RegioJet v úseku Bratislava – Hlavná stanica – Bratislava Nové Mesto a späť.

Náhradná autobusová doprava nie je v tejto situácii riešením, keďže aj na cestách je situácia veľmi komplikovaná. "Podľa prognóz predpokladáme, že okolo obeda by sa mala poveternostná situácia zlepšiť a vietor ustať," dodala Pavlíková. Cestujúci v uzlových staniciach boli prostredníctvom staničných rozhlasov o situácii vyrozumení, takže mali možnosť zvážiť svoje cestovanie.

11:36 Staronoví "rekordéri" v meškaní podľa poloha.vlaku.info:

R ČINGOV Bratislava hl.st. (7:53) - Košice (13:45) (Trenčianske Bohuslavice 11:26)  mešká 138 min.

REx Bratislava hl.st. (5:42) - Devínská Nová Ves st.hr. (5:59) (Bratislava-Lamač 11:00) mešká 311 min.

Os Nové Zámky (7:23) - Bratislava hl.st. (8:58) (Bernolákovo 10:50) mešká 131 min.

Sv Žilina (5:20) - Prievidza (7:53) (Horná Štubňa 11:33) mešká 295 min.

11:10 "Ráno som išla na EC Jan Jesenius z Nových Zámkov do Bratislavy s odchodom 7:19. Na nástupišti som počula jedného zamestnanca železnice, ako hovorí čakajúcej pani niečo o zamrznutých výhybkách. Ale išla som dalej, nikomu nič nikto nepovedal a nechali nás nastúpiť. V Šali nás vysadili s tým, že vlak pôjde do Nemecka odklonom cez Trnavu. V Šali sme mrzli asi 20 minút, následne vyhlásili osobák do Bratislavy Hlavnej stanice. Prišiel len do Galanty, kde nás nechali zase čakať v nevedomí, čo bude. Asi po 30 minútach nám oznámili, že o 60 minút pôjde osobný vlak do Bratislavy Nové mesto. No ten osobak bol špinavý, maximálne tak na prepravu psov," napísala Simona, ktorá do práce nakoniec dorazila až o 10:24.

10:52 "Nikto nič na Hlavnej stanici Bratislava nevie, len vyhlasujú v rozhlase, že sa ospravedlňujú... chaos ako by sme boli v tej najzaostalejšej dedine v Indii. Ja som nastúpila do vlaku, ktorý odchádzal z Hlavnej stanice do Leopoldova, je to osobák, ale sa veziem a hádam nejak aj prídem do Nového Mesta nad Váhom," opísala svoje strasti so spojmi Jana.

Komplikovaná situácia na bratislavskej
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

10:35 Všetky rýchliky rady 600, 800, IC vlaky a tranzitujúce EC vlaky budú vypravené z Bratislavy - Hlavnej stanice. Vzhľadom na vývoj počasia sa meškanie bude pohybovať od 60 do 180 minút.

10: 24 Zamestnanci sa momentálne snažia sfunkčniť zamrznuté a zafúkané výhybky.

Chaos na železnici
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Chaos na železnici
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

10:20 Vlaky prichádzajúce z Viedne končia svoju cestu v Marcheggu. Železnice odporúčajú cestujúcim využiť pri ceste do Viedne vlaky cez železničnú stanicu Bratislava Petržalka. Vlak EC 174 Jan Jesenius pôjde odklonom cez Galantu a Trnavu, nepôjde cez Bratislavu.

Vzhľadom na vývoj počasia železničiari predpokladajú, že táto situácia potrvá celý deň. V prípade, že cestujúci nebude cestovať vlakom, v pokladniciach ZSSK v Bratislave mu vrátia časť za neprecestovaný úsek, respektíve za celý cestovný lístok.

Silný vietor, záveje a zanášanie výhybiek komplikuje od rána situáciu na bratislavskej Hlavnej stanici. Vlaky prichádzajúce od Nových Zámkov a zo Zvolena sú odklonené do stanice Bratislava Nové Mesto. Vlaky z Trnavy končia svoju cestu v Bratislave Rači.

Chaos na železnici
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Chaos na železnici
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

10:12 "Ráno som cestovala REx-om z Malaciek, ktorý má chodiť 6:40. Len z Malaciek vyrážal až okolo 7-mej, v Zohore sme stáli neskutočné minúty, až nás víťazoslávne dotiahli o 8:00 do Devínskej. S nádejou som chcela prestúpiť na MHD (ktorá má mať interval 6-7 minút) a prvý MHD bus došiel po 22 minútach...," posťažovala sa Zuzana, ktorá sa desí poobednej cesty domov.

10:03 Najväčšie meškania podľa stránky poloha.vlaku.info:

EC SLOVENSKÁ STRELA Bratislava hl.st. (6:13) - Ostseebad Binz (19:21) (Lanžhot 09:53) mešká 175 min.

EN METROPOL Berlin Hbf (18:10) - Budapest-Keleti pu. (8:35) (Štúrovo tranzitná skupina 09:27) mešká 137 min

Ex HRON Banská Bystrica (5:22) - Bratislava hl.st. (8:36) (Bratislava predmestie 08:44)  mešká 114 min..

R GEMERAN Košice (5:25) - Bratislava hl.st. (11:57) (Kriváň 10:00) mešká 92 min.

R TAJOV Bratislava hl.st. (6:03) - Zvolen os.st. (8:58) (Galanta 10:03) mešká 206 min.

Na trati do Bratislavy sa kopia vlaky. Foto: poloha.vlaku.info.
Zobraziť galériu (31)
Na trati do Bratislavy sa kopia vlaky. Foto: poloha.vlaku.info.  (Zdroj: poloha.vlaku.info)

09:57 „Jediný smer, ktorý momentálne z Bratislavy jazdí bez problémov, je smer na Dunajskú Stredu,“ informovala Topky hovorkyňa Železníc Slovenskej Republiky Martina Pavlíková. Železnice podľa nej očakávajú, že počasie sa okolo obeda ustáli. „Problémom je najmä silný vietor, ktorý priebežne zafúkava výhybky,“ dodáva Pavlíková. ŽSR momentálne vlaky prichádzajúce do Bratislavy odkláňa na rôzne bratislavské stanice, aby nezahltili Hlavnú stanicu. Pavlíková upozornila, že všetky vlaky z Bratislavy odídu, no s meškaním a pravdepodobne popoludní. To sa týka aj vlakov smerujúcich na východné Slovensko.

"Snažíme sa situáciu riešiť, no proti prírode sme bezmocní," povedala. Zároveň poprosila cestujúcu verejnosť o pochopenie a trpezlivosť. "Ďalší vývoj závisí od počasia, ak vietor ustane, situácia sa zlepší," dodala.

09:52 "Vypadli 2 vlaky z Hlavnej stanice, ktoré smerovali cez Marchegg do Viedne, ale neskôr som sa dozvedel, že vlak končil a aj odchádzal z Devínskej Novej Vsi, teda nepokračoval do Bratislavy, a z Devínskej odchádzal do Viedne. Ja som to s mojimi kolegami vyriešil tak, že sme išli autobusom do Petržalky a odtiaľ vlakom do Viedne. Cestujúci musia mať dneska pevné nervy," uviedol Matej, ktorý zostal aj po šiestich rokoch cestovania vlakom zaskočený.

Tlačenica na Hlavnej stanici. Ľudia sa iba bezmocne pozerali na informačnú tabuľu.
Zobraziť galériu (31)
Tlačenica na Hlavnej stanici. Ľudia sa iba bezmocne pozerali na informačnú tabuľu.  (Zdroj: Tip čitateľa)

09:28 Podľa čitateľa Jozefa, ktorý by najradšej poslal k lopate a metle aj riaditeľstvo železníc,"najviac mešká do tejto chvíle vlak IC 501 (240 min), ktorý ešte nevyrazil z BA".

08:20 "Vzhľadom na vyvíjajúce sa počasie ZSSK upozorňuje cestujúcich, aby zvážili cestovanie vlakom do Bratislavy," informovala Zuzana Červená zo Železničnej spoločnosti Slovensko.

08: 40 "Bratislava hl. stanica - čo robila nočná údržba? Zamrzli výhybky, stanica neprijíma, ani nevysiela vlaky pre zamrznuté výhybky. Vlaky sú odklonené do Rače a Nového mesta," napísala nám do redakcie rozhorčená čitateľka Dáša.

08:35 Viacerí cestujúci museli vystúpiť v Rači a hľadať si vlastný spoj, ako sa dostať do práce. Na stanici v Senci ani nevedeli povedať, dokedy budú vlaky meškať a či vôbec pôjdu. Meškanie na neurčito.

Cestujúci z Galanty do Bratislavy skončili v Senci. Ako sa dostanú do práce či domov, netušia.
Zobraziť galériu (31)
Cestujúci z Galanty do Bratislavy skončili v Senci. Ako sa dostanú do práce či domov, netušia.  (Zdroj: Topky.sk)

Komplikovaná situácia na bratislavskej
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky.sk)

Ak sa situácia na železnici nezmení, pravdepodobne nastane ešte väčší chaos, keďže piatok býva kritický deň pred víkendom.

Situácia na stanici pred siedmou ráno.
Zobraziť galériu (31)
Situácia na stanici pred siedmou ráno.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu