Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nový štrajk učiteľov v deň maturít: Žiadajú zvýšenie platov o 50 percent!

ŠTRAJK: Začal sa minulý rok, teraz by mohol zablokovať maturity.
ŠTRAJK: Začal sa minulý rok, teraz by mohol zablokovať maturity. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Minuloročný ostrý štrajk učiteľov by mal mať nové dejstvo. Nové školské odbory avizujú jeho obnovenie na trinásteho marca. Znamenalo by to bojkot maturitných skúšok a testov Monitor.

Nové školské odbory už začali medzi učiteľmi agitovať za obnovenie štrajku. Na ten chcú získať mandát od aspoň polovice zamestnancov školstva. Líder Nových školských odborov pre TASR potvrdil, že štrajk má zmysel len ak bude masový. Termín štrajku je stanovený na deň, kedy majú prebiehať maturity a skúšky Monitor. "Myslíme si, že tento termín by mohol vládu osloviť v tom duchu, že to myslíme vážne," vyhlásil líder odborov Ľudovít Sebelédi. Väčšia organizácia Odborový zväz pracovníkov školstva pod vedením Pavla Ondeka sa zatiaľ ku štrajkovej iniciatíve nevyjadrila. Ondek informoval Topky, že o ďalšom postupe sa rozhodnú na zasadnutí predsedníctva vo štvrtok. Ondekovci pôvodne organizovali veľký štrajk učiteľov z konca minulého roka. Ten je momentálne pozastavený, no oficiálne sa neskončil.

Nové školské odbory požadujú od štátu priebežné navyšovanie finančných prostriedkov v školstve o 1% HDP ročne počas nasledujúcich troch rokov, zmenu financovania škôl a odmeňovania učiteľov. Platy by mali rásť dvakrát. Od septembra o 25 percent a od budúceho roka o ďalších 20 percent.

Ministerstvo školstva snahu o obnovenie štrajku vníma ako branie študentov za rukojemníkov. "Avizovaný bojkot maturít ublíži študentom a ich rodičom," reagoval na vyhlásenie hovorca Ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Učiteľské protesty sa skončili v polovici decembra. Pedagógov pred budovou parlamentu v Bratislave následne podporili aj tisíce žiakov. Štrajk je zatiaľ pozastavený. Hoci ho organizoval najmä Odborový zväz pracovníkov školstva, protest sa odborárom čiastočne vymkol z rúk, keď Topky informovali, že predák Pavel Ondek má prepojenie so stranou Smer, za ktorú kandidoval v komunálnych voľbách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu