Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tisícky Slovákov na Facebooku odvolávajú Gašparoviča: Za 24 hodín vyše 6000 ľudí!

PREZIDENT: Jeho odvolanie upravuje Ústava. Zobraziť galériu (2)
PREZIDENT: Jeho odvolanie upravuje Ústava. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kontroverzné rozhodnutie prezidenta republiky nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, ako aj trapas s "denníkom RSS", vyvolali zaujímavú iniciatívu na sociálnej sieti. Slováci tam chcú prezidenta odvolať z funkcie. Dá sa to vôbec?

Petícia za odvolanie prezidenta Ivana Gašparoviča z funkcie si za necelý deň získala vyše šesťtisíc priaznivcov. Jej fanúšikovia chcú vyvolať diskusiu o možnom odvolaní prezidenta. Petíciou na internete ani na ulici však odvolanie prezidenta dosiahnuť nemôžu.

FAcebook - petícia za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

Stačí letmý pohľad do Ústavy Slovenskej republiky, ktorá dáva iba dve možnosti, ako možno prezidenta odvolať. Podľa článku č. 106 je možné prezidenta odvolať ľudovým hlasovaním. Toto hlasovanie vyhlasuje predseda parlamentu po tom, ako ho odobrí trojpätinová väčšina poslancov. Iný spôsob, ako vyvolať ľudové hlasovanie o odvolaní prezidenta, ústava nepozná. Prezident je odvolaný, ak sa za jeho odvolanie v hlasovaní vysloví nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov. Ak ľudové hlasovanie prezidenta neodvolá, prezident rozpúšťa parlament. Konajú sa nové parlamentné voľby a prezidentovi začína plynúť nové funkčné obdobie, keďže ho ľud hlasovaním potvrdil vo funkcii.

Druhú možnosť, ako prezidenta odvolať, obsahuje článok č. 107 Ústavy SR. Podľa neho môže trojpätinová väčšina poslancov parlamentu podať obžalobu na prezidenta za vlastizradu, alebo úmyselné porušenie ústavy. Obžaloba sa podáva na Ústavný súd. Ak Ústavný súd uzná prezidenta vinným, prezident stráca funkciu a opätovne už nemôže ani kandidovať. V politickom žargóne sa tento proces volá impeachment.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu