Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ideálny deň na turistiku, na horách iba malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

JASNÁ – Vo všetkých horských oblastiach Slovenska trvá aj dnes iba malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS) v Jasnej Igor Žiak.

Výnimočná možnosť uvoľnenia menších lavín a snehových úplazov hrozí len pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky ojedinelých plôch extrémne strmých svahov. Napriek tomu je trvajúcou základnou podmienkou bezpečného pohybu vo vysokohorskom teréne znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie.

Dnes ráno bolo na horách jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 11 stupňov Celzia na Lomnickom štíte do mínus 4 stupňov Celzia v Jasnej. Fúkal mierny vietor prevažne severných smerov rýchlosťou do 20 km/h, na hrebeňoch v nárazoch do 40 km/h. Počas posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do 2 cm prachového snehu, ktorý rozfúkal vietor.

Príkladmi veľmi nerovnomerne rozloženej snehovej pokrývky sú najmä hrebene hôr, na niektorých miestach vyfúkané až na podklad, na iných sa môžu vyskytovať aj viac ako dva metre vysoké snehové preveje. Nebezpečné sú aj vrstvy hranato zrnného snehu a dutinovej inovate v snehovej pokrývke trávnatých svahov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu