Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na horách dávajte pozor, trvá 1. stupeň nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, so snehovými prehánkami. Teplota vzduchu sa pohybovala od -8,6°C ( Lomnický štít) do 1°C. Vietor ustal avšak stále fúkal čerstvý až silný prevažne severozápadných smerov s rýchlosťou do 50 km/hod., v nárazoch na hrebeňoch hôr do 65 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do 4 cm nového prachového snehu.

Podpriemerná snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne. Hlavne na hrebeňoch je vyfúkaná miestami až na trávnatý alebo skalnatý podklad, v žľaboch, hlavne severných, dosahuje snehová pokrývka výšku aj viac ako 1 m. Na niektorých hrebeňoch preveje môžu dosahovať výšku aj viac ako 2 m. Povrch snehovej pokrývky sa stáva vplyvom ochladenia nosným. V snehovej pokrývke sa hlavne na trávnatých svahoch môžu nachádzať nebezpečné vrstvy s hranatozrnným snehom alebo s dutinovou inovaťou.

Vo vysokohorskom teréne všetkých horských oblastí vzniklo malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne a obzvlášť na strmých svahoch. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Možné je len uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín. Žľaby, muldy a kúty v skalných stenách najmä severných orientácií môžu byť s nafúkaným a uloženým snehom, preto si pohyb vo vysokohorskom teréne stále vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie. Tendencia lavínového nebezpečenstva: zotrvalá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu