Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vianoce sú za nami: Začal sa výpredajový ošiaľ!

JE TO TU: Zľavový ošiaľ sa začína. Zobraziť galériu (7)
JE TO TU: Zľavový ošiaľ sa začína. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Nie všetky darčeky na nás čakajú pod vianočným stromčekom. Mnoho ľudí si radšej počká na povianočné výpredaje. Kým pred Štedrým dňom ľudia zahlcovali nákupné strediská, počas sviatkov sa zákazníci i obchodníci mohli pripraviť na druhý dych. Pracovné dni sú opäť tu a s nimi aj povianočné zľavy, ktoré mnohí z nás využijú na kúpu vytúženého darčeku.


Ak ste si chceli predvianočný nákupný ošiaľ ušetriť, môžete si nabrúsiť nervy a vybaviť sa pohodlnými topánkami. Už v prvý pracovný deň po Vianociach totiž obchodníci začali propagovať vysoké zľavy. Tie najvyššie, ako obyčajne, sa týkajú sezónneho oblečenia, ktorého sa predajne pred jarou musia aj tak zbaviť. V Bratislave sme preto našli obchody, ktoré ponúkali nie dvadsať, či tridsať, ale aj päťdesiat percentné zľavy. Podobne na tom bola obuv.

Povianočné zľavy v Bratislave.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)


Trochu iná situácia bola v segmente spotrebnej elektroniky, kde kamenné obchody zatiaľ vysoké zľavy neponúkali. Hoci elektronika nepodlieha sezónnosti, na internete to už vyzerá trochu inak. Jeden z najväčších slovenských obchodov s elektronikou ponúkal zľavy v desiatkach percent. Na úplne opačnom konci pomyselného rebríčka sa nachádzajú napríklad knihy, videá, alebo počítačové hry. Pri prezeraní tohto tovaru sme nenašli zľavy ani v kamenných obchodoch, ani na internete.

Jednoduché resumé - ak ste ochotní na Vianoce oželieť prekvapenie, nákup šiat a obuvi pokojne odložte na posviatočné dni. Knihy kúpte pred Vianocami, aby ste sa zas úplne nepripravili o radosť z rozbaľovania darčekov.

Povianočné zľavy v Bratislave.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)


Výpredajové pravidlo: Kto prv príde, ten prv melie

Podľa viceprezidenta Zväzu obchodu a cestovného ruchu Františka Ťapuša si už ľudia zvykli na lukratívne povianočné výpredaje a niektoré nákupy odkladajú priamo na ne. Zároveň aj skúsenosti obchodníkov ukazujú, že napríklad tovar, ktorý sa pred Vianocami tak dobre nepredával alebo predajcovia neodhadli jeho objednávky, najlepšie predajú vo výpredajoch za zníženú cenu. "Pretože skladovanie tovaru, to je najmenej efektívne. Každý obchodník sa snaží výrobky predať," podotkol Ťapuš.

"Pri povianočných výpredajoch vždy platí, že kto prv príde ten prv melie. Teda, že sortiment je v prvých dňoch zliav širší, napríklad oblečenie je vo všetkých veľkostiach či farbách," opísal Drahovský. Výpredaje po Novom roku už budú podľa neho v štíhlejšej ponuke. Tým, že predvianočný ošiaľ Slovákov v nakupovaní nebol až taký výrazný ako v minulom roku, Drahovský odhaduje, že povianočné výpredaje ponúknu širší sortiment.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu