Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Odkaz nespokojných učiteľov: Nechceme odrobinky a ohryzky!

Zamestnanci púchovského gymnázia počas protestu pred Úradom vlády Zobraziť galériu (4)
Zamestnanci púchovského gymnázia počas protestu pred Úradom vlády (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tri predvianočné oriešky od Popolušky a list nespokojných učiteľov dnes priniesli pedagógovia z Gymnázia Púchov a viacerých slovenských škôl na úrad vlády, k prezidentovi a do parlamentu.

Necelá stovka sa ich zišla pred Úradom vlády SR, kde vyjadrili nesúhlas s ponúkanými piatimi percentami a nespokojnosť s rokovaniami vedenia odborov a vlády. "Prišli sme vám povedať, že vašich bohumilých päť percent nechceme. Nechceme odrobinky a ohryzky, ktoré nám hádžete pod stôl. To je pod našu dôstojnosť," povedal Ivan Gajdoš z púchovského gymnázia.

Približne 20-minútové stretnutie sprevádzané hustým snežením učitelia odštartovali aj ukončili piesňou Gaudeamus Igitur. "Váži si táto spoločnosť učiteľa? Nevníma ho skôr ako ponižovaného učitelíka?" spýtal sa Gajdoš, ktorý prečítal list pre najvyšších ústavných činiteľov. Politikov sa pýtajú, či chcú naše školstvo pochovať.

Zamestnanci púchovského gymnázia počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Správali ste sa k nám a stále sa správate ako macocha k Popoluške," dodal. Preto priniesli symbolické tri oriešky. "Tá Popoluška dostala aspoň tri oriešky, my často figu borovú," dodal Gajdoš. Podľa neho vyhovárať sa na krízu je smiešne, pravé meno je chamtivosť.

Učitelia z Púchova, Ilavy, Myjavy, Dubnice nad Váhom a Trenčína prišli pred úrad vlády vyzbrojení transparentmi - Spoločnosť je stále hluchá, hlavná kríza - kríza ducha, Pán minister Čaplovič, neurobil pre nás nič či Komenský by sa v hrobe obracal.

Zamestnanci púchovského gymnázia počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Protestujúci zamestnanci školstva nie sú spokojní s rokovaním vedenia školských odborov s kabinetom. Slavomír Frimel z Púchova vyhlásil, že sa cítia oklamaní a podvedení vedením odborov. Podľa Gajdoša to predseda školských odborov Pavel Ondek "veľmi pekne poondekoval". Vedenie odborov už podľa Gajdoša neurobí nič.

"Mám taký dojem, že oni už úplne ustúpili zo svojich pozícií," dodal. Ich gymnázium je ochotné ostrý štrajk zopakovať. Učiteľov podporujú aj študenti. Zástupca púchovských študentov Roman Špaček prečítal podporný list, ktorý podpísalo 350 študentov.

Zamestnanci púchovského gymnázia počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu