Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Varovacia sieť sirén nepokryje také veľké územie ako sa plánovalo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Varovacia sieť sirén nebude do konca budúceho roka pokrývať 80 percent trvale obývaného zastavaného územia, ktoré nie je bezprostredne ohrozené, tak ako bolo pôvodne plánované.

Dôvodom má byť podľa ministerstva vnútra nedostatočné finančné zabezpečenie modernizácie varovného systému počas realizácie Koncepcie vyrozumenia a varovania obyvateľstva v SR do roku 2013. Vláda by sa preto mala zaoberať zmenou koncepcie. Odhaduje sa, že na dokončenie realizácie koncepcie bude potrebných asi desať miliónov eur.

Ako sa poukazuje v materiáli, aj na území, ktoré nebude pokryté výstražným signálom sirén budú na varovanie obyvateľstva využívané v prípade potreby verejné komunikačné siete, masovokomunikačné prostriedky a miestne bezdrôtové rozhlasy. Do budúcna sa počíta aj s doplnkovým spôsobom varovania obyvateľstva cez vysielanie krátkych textových správ (SMS) prostredníctvom verejných mobilných telekomunikačných sietí. Túto otázku by však mala riešiť až ďalšia koncepcia po roku 2013.

Namiesto plánovaných 900 sirén sa do konca budúceho roka 2013 vybuduje 389 sirén v mestách a obciach nad 5 000 obyvateľov. Dôvodom sú nielen chýbajúce financie, ale aj zmena technických možností rozvoja. "Jedným z nich je aj bezdrôtový rozhlas určený predovšetkým pre menšie mestá a obce. Zo štatistiky vyplýva, že kým v roku 2006 bolo uvedených do prevádzky 30 týchto prostriedkov, v roku 2012 sa ich počet zvýšil na 300," konštatuje sa v materiáli.

V rámci modernizácie systému varovania a vyrozumenia sa doteraz vybudovalo národné centrum v Bratislave a osem varovacích a vyrozumievacích centier na obvodných úradoch. V súčasnosti je v prevádzke 530 nových diaľkovo ovládaných elektronických sirén a 1565 zastaraných miestne ovládaných elektromotorických sirén varovacej siete civilnej ochrany. Prevádzkovatelia potenciálne nebezpečných prevádzok vybudovali 88 varovacích systémov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu