Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Výsledky obecných volieb budú známe v nedeľu popoludní

Prezident Ivan Gašparovič s manželkou Silviou volil vo volebnej miestnosti na Jelačičovej ulici v Bratislave.
Prezident Ivan Gašparovič s manželkou Silviou volil vo volebnej miestnosti na Jelačičovej ulici v Bratislave.

BRATISLAVA - Oficiálne výsledky z dnešných volieb do orgánov samosprávy obcí by mali byť známe v nedeľu popoludní. Médiá o tom počas dnešného rokovania Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre obecné voľby informoval predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Peter Mach.

Štatistický úrad preberá podľa Macha na spracovanie zápisnice hneď potom, ako po spočítaní výsledkov v mestách a obciach prevezmú volebné zápisnice obvodné volebné komisie. "To je vlastne rozhodujúci čas, ako rýchlo budú k dispozícii celkové výsledky volieb," konštatoval Mach. Doplnil, že to záleží od toho, kedy všetky obce na Slovensku ukončia spracovanie výsledkov volieb a vyhlásia výsledky za svoju obec alebo mesto.

Štatistický úrad podľa Macha zabezpečuje spracovanie výsledkov obecných volieb priamo v deviatich mestách - v siedmich krajských mestách, okrem Trenčína, a v bratislavských mestských častiach Petržalka a Ružinov. Podľa zákona sa totiž v obvodoch, kde je viac ako 50 okrskových volebných komisií, musí zriadiť aj mestská volebná komisia. V ostatných mestách a obciach musia spracovanie zabezpečiť miestne alebo mestské volebné komisie. Mach počíta s tým, že v desiatkach miest a obcí pritom využijú počítačový program, ktorý im ponúkol ŠÚ SR.

ŠÚ SR začne zverejňovať prvé výsledky dnešných volieb do orgánov samosprávy obcí pravdepodobne ešte v noci. Od 23:00 by sa na internetovej stránke úradu - http://www.statistics.sk mali začať objavovať prvé výsledky za obce a mestá. Štatistický úrad ich zverejní potom, ako obec odovzdá svoju volebnú zápisnicu obvodnej volebnej komisii. Výsledky, ktoré ŠÚ SR zverejní, však nebudú úplné, budú obsahovať len meno zvoleného starostu, respektíve primátora a počet zvolených komunálnych poslancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu