Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Začali sa v poradí piate obecné voľby

BRATISLAVA - O 7:00 sa začali v poradí piate voľby do orgánov samosprávy obcí. Vo všetkých volebných miestnostiach sa hlasuje až do 20:00. Voliči dnes v 5 933 volebných okrskoch rozhodnú o tom, kto ich bude najbližšie štyri roky zastupovať na komunálnej úrovni v 2 926 mestách, obciach a mestských častiach.

Pre voľby vytlačili približne 9,2 milióna hlasovacích lístkov, tlač stála približne 16 miliónov korún. Obecné voľby trvajú len jeden deň a voličské právo v nich môže využiť približne 4,3 milióna oprávnených voličov, medzi nimi aj cudzinci s trvalým pobytom v SR. Presný počet voličov vyplynie až z povolebnej zápisnice Ústrednej volebnej komisie. Oficiálne výsledky volieb pravdepodobne zverejnia v nedeľu popoludní v bratislavskom sídle SRo.

Na otázky voličov týkajúce sa napríklad ich práv a povinností či organizácie volieb odpovedia aj počas volieb na informačnej telefonickej linke ministerstva vnútra. Infolinka je im k dispozícii až do skončenia volieb, do 20.00 h. na audiotextovom čísle 0800 106 115 a na číslach s bratislavskou predvoľbou 02 - 48 59 20 20 a 48 59 20 21. Informačná linka je určená výlučne pre občanov a neslúži na informovanie právnických osôb, médií, politických strán a obcí.

Ešte pred zverejnením oficiálnych výsledkov bude Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke - statistics.sk postupne zverejňovať výsledky za jednotlivé obce a mestá. Prvé výsledky by sa mali takto zverejniť už dnes okolo 23.00 h. Štatistický úrad ich zverejní po tom, ako obec odovzdá svoju volebnú zápisnicu obvodnej volebnej komisii. Výsledky však nebudú úplné, budú obsahovať len meno zvoleného starostu, respektíve primátora a počet zvolených komunálnych poslancov.

O funkciu primátorov a starostov sa uchádza 8 355 kandidátov, z ktorých je 6 472 mužov (77,5%) a 1 883 žien (22,5%). Z nich je 3 220 nezávislých, 3 859 kandidátov kandiduje za jeden politický subjekt a 1 276 kandidátov za koalície zložené z niekoľkých politických subjektov. Okrem nich budú voliči voliť aj približne 20 000 poslancov do miestnych a mestských zastupiteľstiev.

Na poriadok a bezpečnosť počas obecných volieb dohliada približne 5 500 policajtov. Policajti budú v blízkosti volebných miestností. Vo volebnej miestnosti zasiahnu na požiadanie, ak v nej príde k narušeniu verejného poriadku. Polícia bude v pohotovosti aj po skončení hlasovania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu