Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vianočný stromček v Bratislave rozsvietili pomocou bicyklov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na Hlavnom námestí v Bratislave dnes večer netradične a raritným spôsobom - ľudskou výrobou elektrickej energie rozsvietili 2000 úsporných žiaroviek vianočného stromu.

Šliapaním do pedálov stacionárnych bicyklov ich rozžiarili volení funkcionári samosprávy, primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik, staromestská starostka Tatiana Rosová a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Výdatne im pomáhali úspešní olympionici - vodáci bratia Hochschornerovci, triatlonista Richard Varga i herečka Jana Hubinská.

"Na 30 dní sme tu pripravili množstvo podujatí, ktoré spestria predvianočné obdobie a spríjemnia sviatočnú atmosféru," povedal na otvorení Ftáčnik.

Otváracím koncertom vokálnej skupiny Sklo sa zároveň začal kultúrny projekt Slovenské Vianoce v Bratislave. V rámci neho sa každý deň na pódiu predstavia súbory z rôznych regiónov so svojimi tancami, piesňami a zvykmi. "Vystrieda sa tu 1160 účinkujúcich z 50 miest a obcí Slovenska," spresnil riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Vladimír Grežo.

Z Hlavného námestia sa nielen zástupcovia samosprávy presunuli na Hviezdoslavovo námestie, aby tam otvorili Staromestské vianočné trhy spolu s ľadovou plochou na klzisku okolo vianočného stromu. Účastníkom otvorenia rozdávajú prskavky. Ich zapálením v stanovený čas a držaním nad hlavou sa pokúsia utvoriť ustanovujúci slovenský rekord v počte svietiacich prskaviek. Aj na tomto námestí je pódium, kde sa v kultúrnom programe tiež do ukončenia trhov (23. decembra) vystrieda množstvo účinkujúcich.

Samozrejme, že na trhoch nechýbajú predajné stánky. Na Hlavnom námestí ich je 84, z toho 27 občerstvovacích a 57 s vianočnými a darčekovými predmetmi. Sladké dobroty, punč či varené vínko si návštevníci trhov na Hviezdoslavovom námestí môžu zakúpiť v 13 gastrostánkoch. V ďalších 12 sa predstavujú remeselníci s tradičnými vianočnými výrobkami a ozdobami. V oboch priestoroch sú aj charitatívne stánky.

Súčasťou série humanitných, charitatívnych podujatí budú napríklad Vianočný bazár 25. 11. v Starej tržnici, koncert Mira Žbirku (5. 12. Zimný štadión Ondreja Nepelu), tradičná Vianočná kvapka krvi (7. 12. Primaciálny palác), detské vianočné dielne (7.–9.12. Primaciálny palác) či Adventný benefičný koncert (17. 12. Katedrála Sv. Martina).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu