Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Protest: Pred ministerstvom zapálili sviečky za spravodlivosť a podporili Piussi!

Účastníci protestného podujatia za zaručenie nestrannosti súdov a prokuratúry a vytvorenia právneho štátu Zobraziť galériu (6)
Účastníci protestného podujatia za zaručenie nestrannosti súdov a prokuratúry a vytvorenia právneho štátu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pred sídlom ministerstva spravodlivosti a najvyššieho súdu horeli v predvečer výročia nežnej revolúcie sviečky za spravodlivosť. Zapálili ich ľudia z protestného zhromaždenia, podľa ktorých dodnes nie sú naplnené niektoré hlavné požiadavky nežnej revolúcie z roku 1989 - zaručenie nestrannosti súdov a prokuratúry a vytvorenie právneho štátu.

Približne 150 účastníkov protestu vyjadrilo aj podporu filmárke Zuzane Piussi, pre ktorej film Nemoc tretej moci sa začalo trestné stíhanie a novinárke Zuzane Petkovej, ktorá je obvinená za zverejnenie platu manželky šéfa NS SR Štefana Harabina, keď pracovala na ministerstve spravodlivosti. „A všetkým, ktorí nastavujú zrkadlo súčasnému stavu spravodlivosti v našej krajine,“ dodala občianska aktivistka Martina Karlíková.

O justícii by mali podľa filmárky Piussi rozprávať sudcovia a elita národa, nie ľudia, ako je ona. „Neviem, kde je tá elita národa. Možno, že sú pod nejakými ťažkými duchnami a tam sú rozhádaní,“ poznamenala filmárka. Myslí si, že o justícii by sa malo začať rozprávať, aby to nebolo tak, ako teraz. „Aby neboli ľudia zastrašovaní, lebo to nie je iba o mne,“ dodala s tým, že justícia by sa mala zmeniť a meniť by ju mali odborníci.

Dokument Zuzany Piussi Nemoc tretej moci obsahuje rozhovor s bývalou členkou Súdnej rady SR a vtedajšou predsedníčkou Okresného súdu Bratislava I sudkyňou Helenou Kožíkovou, ktorý sa týka známej a medializovanej kauzy zosnulej sudkyne Marty Laukovej. Kožíková sa na filmovom zázname rozpráva s dcérou zosnulej sudkyne Laukovej. Tá kladie Kožíkovej otázky, ktoré sa týkajú jej starších vyjadrení na adresu sudkyne Laukovej ešte pred jej smrťou. Sudkyňa Kožíková má na filmovom zázname spočiatku cez oči čierny pruh. Po odvysielaní tohto filmu v televízii podala sudkyňa Kožíková žalobu na RTVS za poškodenie dobrej povesti a 23. júla trestné oznámenie, na základe čoho polícia začala spomínané trestné stíhanie vo veci prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu.

Podľa Mária Homolku z Asociácie nezávislých producentov využila Piussi vo filme postup, ktorý bol v celospoločenskom záujme. „Použiť inštitút skrytej, resp. nevedomej kamery je legálny prostriedok pre novinárov, umelcov, ak ho používajú v súvislosti s konaním verejne činnej osoby."

Piussi podporilo svojím podpisom aj vyše 60 umelcov, na proteste ich zastupoval herec Richard Stanke. „Stav súdnictva na Slovensku považujeme za mimoriadne kritický. Predstavitelia súdnictva spochybňujú dôveryhodnosť justície v očiach občanov. Preto považujeme za dôležité, aby existovali nezávislí tvorcovia, ktorí dokážu prinášať pravdivé, kritické a necenzurované informácie verejnosti,“ uviedol Stanke.

Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play verí, že vďaka prejavom podpory, petíciám ľudí a stretávaniu sa na podujatiach, ako bolo dnes, sa podarí ochrániť ľudí, ktorí nasadzujú svoje hlavy voči mocným. „A že sa nám podarí ochrániť slobodu prejavu na Slovensku. To, čo mňa osobne oveľa viac trápi, sú tie tisíce prípadov ľudí, ktorí dostali za obhajobu verejného záujmu veľmi kruto po hlave,“ dodala Wienk.

Bez ohľadu na to, aké dôležité zákony by prerokovával parlament, tak v tejto v chvíli neexistuje nič dôležitejšie, ako stav súdnictva v tomto štáte – myslí si Eduard Chmelár. Narážal tým na aktuálne odmietnutie diskusie o stave justície v národnej rade, ktorú chcela opozícia, ale poslanci za Smer-SD neschválili program mimoriadnej schôdze, čím ju zablokovali a rokovanie sa skončilo. „Ak nefungujú súdy, nemôže fungovať vôbec nič,“ tvrdil Chmelár.

Na podujatí prečítali aj vyhlásenie súčasnej šéfky Slovenského syndikátu novinárov Tamary Valkovej, v ktorom nabádali, aby si ľudia nenechali „po sebe skákať“. Za Piussi stoja aj členova siete ekologických organizácií Ekofórum. Piussi sú rozhodnutí ochranári ochraňovať, lebo jej prípadné potrestanie by podľa Juraja Smatanu viedlo k zastrašeniu slobodných novinárov, čo nechcú dopustiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu