Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Niekto z mocných má záujem v prípade Zuzany Piussi: Budú stíhať dvetisíc ludí!

ZUZANA PIUSSI: Autorke kritického dokumentu hrozí väzenie. Zobraziť galériu (2)
ZUZANA PIUSSI: Autorke kritického dokumentu hrozí väzenie.

BRATISLAVA - "Sú tam silné tlaky." Aj takúto vetu mal vysloviť policajt, ktorý vypočúval trestne stíhanú dokumentaristku Zuzanu Piussi, autorku filmu Nemoc Tretej Moci. Piussi čelí trestnému oznámeniu sudkyne Heleny Kožíkovej, ktorá tvrdí, že autorka jej vyjadrenia použila vo filme bez jej súhlasu. Okolo kauzy sa začalo odvíjať klbko absurdít, ktoré môže vyvrcholiť hromadným stíhaním najmenej dvetisíc ľudí. Kritický dokument sa zaoberal stavom v slovenskom súdnictve, o ktorom by dnes chceli rokovať aj opoziční poslanci parlamentu.

Policajt, ktorý filmárku vypočúval, podľa nej o celej veci príliš veľa nevedel, iba si plnil svoju povinnosť. Vec totiž rieši polícia v Trenčianskych Tepliciach, no Piussi vypovedala v Bratislave. V prípade filmového dokumentu Nemoc Tretej Moci podala sudkyňa Helena Kožíková na filmárku trestné oznámenie, no súčasne aj žalobu o odškodné 30-tisíc eur. "Pýtala som sa policajta, či nie je absurdné, aby v jednej veci jestvovalo trestné stíhanie, ako aj občiansko-právna žaloba. Povedal, že je, ale dodal - ´tam sú silné tlaky´".


Budú stíhať 2000 ľudí?
Zuzaniným príbehom s policajtom sa reťaz absurdít nekončí. Svojou troškou do mlyna prispel aj aktivista a komunálny politik Ondrej Dostál, ktorý udal sám seba, pretože na svojom blogu verejne vychvaľoval film Nemoc Tretej Moci. Tým sa mohol dopustiť schvaľovania trestného činu, za čo mu hrozí rok za mrežami. Pod petíciu na podporu Zuzany Piussi sa však podpísalo už zhruba dvetisíc ľudí. Ak sa policajti rozhodnú začať trestné stíhanie, budú mať na krku dvetisíc podozrivých, ktorých bude treba vypočuť a spísať. Predbežne vypovedal len Dostál. Policajti sa podľa neho snažili určiť, kde sa stal trestný čin, aby sa ním mohlo zaoberať príslušné oddelenie. "Vysvetľoval som im ako som napísal článok a ako funguje blogovanie," povedal Dostál o priebehu výsluchu. Aféru okolo filmu si už všimla aj zahraničná tlač. Webstránka Hollywood Reporter informovala o prípade slovenskej filmárky, ktorej hrozí väzenie za kritický dokument. Zuzany Piussi sa verejne zastal aj český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg.

 

SCREENSHOT: Webstránka Hollywood Reporter
Zobraziť galériu (2)


Sudkyni vadila tvár
Celá aféra sa zrodila po odvysielaní filmu Nemoc Tretej Moci, v ktorom Zuzana Piussi nakrútila vyjadrenia sudkyne Heleny Kožíkovej. Sudkyňa tvrdí, že filmárka nahrala a použila jej vyjadrenia bez jej súhlasu a teda protiprávne. Piussi pritom sudkyňu vo filme nemenovala a jej tvár prekryla čiernou páskou. Sudkyňa svoju identitu odhalila sama keď podala trestné oznámenie. Podľa právnej analýzy združenia Via Iuris súhlas sudkyne nebol potrebný, keďže autorka jej vyjadrenia použila v rámci umeleckej a spravodajskej tvorby.
    Okrem kauzy filmu Zuzany Piussi vyvolalo diskusie aj súdne rozhodnutie, podľa ktorého sa má bývalý prezident Michal Kováč ospravedlniť exriaditeľovi SIS Ivanovi Lexovi za to, že ho verejne podozrieval zo zosnovania únosu svojho syna.
O dianí v súdnictve by mal dnes na mimoriadnej schôdzi rokovať parlament. Jeho predseda Pavol Paška (Smer) však už avizoval, že poslanci sociálnej demokracie program schôdze nepodporia. Schôdza sa tak zrejme skončí hneď po svojom začiatku.
    
Upútavka na film Nemoc Tretej Moci:

NEMOC TRETEJ MOCI, trailer from atelier.doc on Vimeo.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu