Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Exriaditeľ SIS: Ak by v Gorile postupovala štandardne, mohla rozumieť oligarchii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by Slovenská informačná služba (SIS) postupovala v kauze Gorila štandardne, mohla by dnes disponovať kvalitným tímom a rozumela by finančnej oligarchii na Slovensku.

Tento tím by dokázal kvalifikovanejšie predvídať ohrozenia, ktorá táto finančná oligarchia predstavuje pre demokraciu, hospodárstvo aj morálnu klímu na Slovensku. Domnieva sa bývalý riaditeľ rozviedky SIS v rokoch 1998 až 2005 Juraj Kohutiar.

"Nebola a nie je dostatočná vôľa mať takýto tím. Partikulárne záujmy boli a sú silnejšie ako cieľ spoločného dobra," povedal Kohutiar na dnešnom sympóziu Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov v Bratislave. Jeho témou je potenciál spravodajských služieb malých krajín predvídať krízy a ohrozenia. Kohutiar tvrdí, že ak by si SIS stanovila za prioritu niekoľko málo problematík, "pri správnom koučovaní v nich po pár rokoch môže hrať svetovú ligu". Skonštatoval však, že miesta v spravodajskej službe sú často považované za trafiky pre ľudí, ktorých viac zaujíma vlastný prospech, ako spravodajská práca.

"Pre mňa najdôležitejšia informácia, ktorú by mali spravodajské služby prinášať je, či tomu nášmu civilizačnému okruhu, euroatlantickému okruhu, nehrozí nejaká zásadná zmena," povedal bývalý riaditeľ českej Bezpečnostnej informačnej služby Jiří Růžek. Pripomína, že pokiaľ spravodajskú službu riadia politici bez skúseností, odrazí sa to aj na jej fungovaní. Podľa bývalého spravodajského analytika maďarskej vlády Lajosa Tabu musia globálne mocnosti spravodajsky pokryť celý svet, štáty, ktoré majú záujem podieľať sa na regionálnej politike, sa musia sústrediť na svoj región. Výhodou spravodajských služieb malých krajín je podľa neho menšia organizačná štruktúra a vzhľadom na personálne a technické obmedzenia, sú ich pracovníci "odborníkmi na všetko."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu