Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Žiadosť o vydanie Bakiho Sadikiho už bola poslaná do Kosova

Baki Sadiki
Baki Sadiki (Zdroj: tvnoviny.sk)

BRATISLAVA - Rezort diplomacie poslal v piatok 9. novembra v podvečer žiadosť o vydanie Albánca Bakiho Sadikiho na styčný úrad SR v Kosove. TASR to potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Ministerstvo čakalo komplexné materiály z rezortu spravodlivosti, ktorý mu ich doručilo v piatok. Vedúci styčného úradu SR v Prištine Henrik Markuš podľa Gandela uviedol, že žiadosť ešte nedostal, podľa všetkého by mala doraziť v utorok 13. novembra. "Ihneď po jej obdržaní ju odovzdá misii EÚ v Kosove EULEX a tá ju posunie prištinskej administratíve," priblížil ďalší postup Gandel.

Keďže Slovensko neuznáva Kosovo ako samostatný štát, oficiálne musí komunikovať cez misiu EULEX. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák však kosovským partnerom v neformálnych rozhovoroch zdôraznil, že SR na tomto prípade záleží, pričom treba urobiť všetko preto, aby bol Sadiki vydaný na Slovensko čo najskôr. "Ten prísľub na kosovskej strane mám," deklaroval Lajčák.

Hľadaný Albánec je na Slovensku odsúdený na 22 rokov väzenia, pred trestom sa však ukryl. V októbri ho v Kosove zatkli príslušníci Interpolu.

Odsudzujúci rozsudok prešovského súdu nad Sadikim a jeho komplicmi je právoplatný od septembra minulého roku. V rokoch 2007 až 2008 mali zabezpečovať dovoz a distribúciu heroínu z Turecka. Minimálne šesť ráz mala na Slovensko prísť zásielka drog ukrytých v obuvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu