Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež definitívne potvrdil dôvod Bezákovho odvolania: Bolo to z lásky k biskupom!

Benedikt XVI.
Benedikt XVI.

BRATISLAVA – Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal v júli trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, pretože chcel obnoviť medzi slovenskými biskupmi účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v trnavskej arcidiecéze, v autentickom duchu II. vatikánskeho koncilu.

Vyplýva to z listu, ktorý 18. októbra pápež poslal predsedovo Konferencie biskupov Slovenska Stanislavovi Zvolenskému. „Starostlivo a vecne som sa oboznámil s vážnou a znepokojujúcou situáciou a po dlhej modlitbe nemohol som sa vyhnúť povinnosti, vyplývajúcej z lásky, obnoviť medzi vami účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v trnavskej arcidiecéze, v autentickom duchu II. vatikánskeho koncilu, ktorého 50. výročie otvorenia si pripomíname práve v tomto roku,“ napísal v liste, ktorý dnes na tlačovej besede zverejnili predstavitelia cirkvi.

Pápež tiež veľmi ocenil prejav hlbokého cirkevného spoločenstva, ktoré mu predseda KBS, spolu s ostatnými členmi biskupskej konferencie, prejavili po „bolestnej záležitosti“ s Róbertom Bezákom. „Som presvedčený, že budete aj naďalej sprevádzať vášho spolubrata svojou modlitbou, v pravde a so záujmom,“ napísal Benedikt XVI.

Svätý Otec Benedikt XVI. 2. júla odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Za trnavského arcibiskupa bol 52-ročný Bezák menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Vo funkcii vystriedal Jána Sokola. Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu bude jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup Ján Orosch ako apoštolský administrátor „sede vacante“. To znamená, že bude podriadený priamo Svätej stolici. Vymenovanie administrátora je dočasným riešením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu