Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenské strategické budovy na Street View: Ktoré tam môžu nájsť teroristi?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Hrozí nám nebezpečenstvo? Objavujú sa totiž obavy, že aplikácia Street View, ktorú spustili vyhľadávač Google, môže znamenať bezpečnostné riziko. Odkrýva aj niektoré strategické podniky a budovy, ktoré by mali byť chránené. Čo na to kompetentní?

Začiernenie strategických budov a podnikov na Street View nie je ničím nezvyčajným. Významné miesta, ako napríklad sídlo amerického ministerstva obrany Pentagon, na Street View nenájdete. Naše ministerstvo tam však svieti zo všetkých strán.

Podľa zákona sa za strategický podnik považuje obchodná spoločnosť, ktorá je dôležitá na ochranu zdravia, pre bezpečnosť štátu a riadny chod hospodárstva a ak má viac ako 500 zamestnancov, dodáva energiu, plyn, teplo, produkty rafinérskeho priemyslu, prevádzkuje vodné dielo, verejnú čistiareň odpadkových vôd, kanalizáciu alebo vodovod.

Google Street View zachytáva vchod do ministerstva obrany
Zobraziť galériu (4)
Google Street View zachytáva vchod do ministerstva obrany  (Zdroj: Topky.sk)

Podľa týchto definícií by na Street View ministerstvo obrany nemalo čo hľadať. Budovu nášho rezortu tam však napriek tomu nájdete. MInisterstvo v tom žiaden problém nevidí. „Vzhľadom na to, že systém ukazuje objekty iba z verejne dostupných častí (z ulíc a pod.) nepovažujeme to za bezpečnostné riziko. Zákazy fotografovania a iné obmedzenia sa vzťahujú najmä na časti objektov, ktoré sú verejnosti neprístupné,“ povedal  nám hovorkyňa Martina Balleková.

Americký Pentagon na Street View nenájdete
Zobraziť galériu (4)
Americký Pentagon na Street View nenájdete  (Zdroj: Topky.sk)

Začiernenie ministerstiev nie je podľa Ballekovej najlepšie riešenie. „Práve „začiernenie“ objektu ešte viac odhaľuje jej charakter a upozorňuje na jej strategickosť,“ povedala nám. Ministerstvo sa preto nechystá osloviť spoločnosť Google, aby naše ministerstvá zakryla. „Nie, neplánujeme,“ potvrdila Balleková. Iné strategické podniky ako napríklad vodné dielo Gabčíkovo, Slovnaft alebo Jaslovské Bohunice na Google Street View nenájdete.

Na Street View žiari aj ministerstvo vnútra
Zobraziť galériu (4)
Na Street View žiari aj ministerstvo vnútra  (Zdroj: Topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu