Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Veľké cvičenie v Bratislave: Zatvorený most, ľudia na zastávkach nadávali!

Cvičenie záchranárov na Moste SNP. Zobraziť galériu (15)
Cvičenie záchranárov na Moste SNP. (Zdroj: Ján Zemiar,)

BRATISLAVA – Záchranná akcia ako z filmu! V utorok krátko pred 10:00 polícia uzavrela všetky cesty smerujúce na Most SNP. Nad hlavami ľudí začal krúžiť vrtuľník, aby si nacvičil záchranu niekoľkých návštevníkov vyhliadkovej terasy reštaurácie UFO na pylóne mosta. Hodinovej akcii sa prihliadali ľudia na zastávkach, ktorí netušili, čo sa deje. To, že cez most nepremáva ani MHD, ich však trápilo viac.


Cvičenie malo pôvodne prebiehať medzi 9-tou až 10-tou hodinou, polícia však most vyprázdnila až o necelú hodinu neskôr. Počas cvičného zásahu záchranári použili vrtuľník letky ministerstva vnútra. Ten evakuoval ľudí z terasy reštaurácie, ktorá je umiestnená na pylóne Mosta SNP vo výške asi 80 metrov.

"Na záchranárskom výcviku sa podieľajú jednotky z Bratislavského, Prešovského a Banskobystrického kraja. Cieľom je precvičiť si súčinnosť pri evakuácii osôb z výškovej budovy a preveriť pripravenosť záchranárov na reálne zásahy v tejto oblasti," uviedol riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave Pavol Mikulášek.

Adrenalínový zážitok si užili tak záchranári ako aj zachraňovaní návštevníci, keď ich pomocou lana, ako aj navijákom vytiahol lietajúci kolos nad úroveň reštaurácie a viezol ich smerom do Petržalky.

Vrtuľník sa po zachraňovaných návštevníkov reštaurácie vrátil trikrát.
Zobraziť galériu (15)
Vrtuľník sa po zachraňovaných návštevníkov reštaurácie vrátil trikrát.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Cvičenie záchranárov na Moste
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Bratislavská samospráva síce cvičenie záchranárov avizovala dopredu prostredníctvom médií, ľudia na zastávkach však zostali prekvapení a rozčarovaní. O celej akcii väčšinou netušili a sťažovali sa, že kompetentní na zastávkach MHD nevylepili upozornenie o záchrannej akcii a odklonení dopravy.

„Vôbec som o tom nevedel. Nepozeral som včera správy,“ povedal nám Patrik (62), ktorý sa napokon vybral cez most pešo, podobne ako aj ďalší cestujúci. „Ja chápem, že potrebujú cvičiť a že sú užitoční. Ale robiť to uprostred pracovného dňa, to je nonsens. Prečo nie cez víkend?“ reagovala Petra (40) na záchrannú akciu.

Odstavenie Mosta SNP a neďalekej Viedenskej cesty spôsobilo len mierne zápchy. Ľudia v autách však zjavne odklon od plánovanej cesty hodnotili negatívne. Často sa pristavovali pri policajtoch a rozčúlene gestikulovali.

cvicenie zachranarov


Cestujúci na zastávkach o akcii väčšinou netušili.
Zobraziť galériu (15)
Cestujúci na zastávkach o akcii väčšinou netušili.  (Zdroj: Jan Zemiar)
Po pár minútach vzdali čakanie na MHD a vybrali sa cez most pešo.
Zobraziť galériu (15)
Po pár minútach vzdali čakanie na MHD a vybrali sa cez most pešo.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Vrtuľník letky ministerstva vnútra.
Zobraziť galériu (15)
Vrtuľník letky ministerstva vnútra.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Polícia odkláňala dopravu hodinu.
Zobraziť galériu (15)
Polícia odkláňala dopravu hodinu.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu