Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Simulovaná havária na jadrovej elektrárni sa začala!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Prvé hodiny cvičenia Havran simulovanej havárie na jadrovom zariadení atómovej elektrárne Bohunice preverili koordináciu všetkých zložiek krízových štábov. Podľa štátneho tajomníka Ministerstva vnútra SR Jozefa Bučeka cvičenie prebieha tak, ako keby ku katastrofe naozaj došlo.

"Vzhľadom na udalosti, ktoré sa stali v japonskej Fukušime i na to, že prírodné katastrofy môžu v súčasnosti spôsobiť situácie všeobecného ohrozenia, sme chceli uskutočniť cvičenie, ktoré by preverilo náš stupeň pripravenosti," uviedol Buček na margo zámeru cvičenia simulovanej havárie. Dodal, že Slovenská republika je vôbec prvou krajinou v Európskej únii, ktorá robí takéto rozsiahle cvičenie. To sa začalo dnes a skončí sa vo štvrtok (18.10.) popoludní.

Dnešok sa zameriava na koordináciu jednotlivých zložiek krízových štábov, od Ústredného krízového štábu cez krízové štáby samosprávnych krajov až po obecné úrady miest, ktoré sú v okolí atómovej elektrárne. "Keďže naším cieľom je analyzovať našu pripravenosť, postupujeme presne tak, ako by ohrozenie nastalo," povedal Buček. Predpoludním preto prerušili zasadnutie vlády a zasadol Ústredný krízový štáb, neskôr zasadol aj krízový štáb ministerstva vnútra a postupne sa preverovala koordinácia a posúvanie informácií o tom, ako postupovať a ako má prebiehať evakuácia občanov.

"Preverujeme naozaj všetko, ideme do detailov, napr. preverujeme aj poveternostnú situáciu, aby sme vedeli prijať rozhodnutie, kam evakuovať obyvateľov dotknutých miest," spresnil Buček.

Podľa jeho slov cvičenie prebieha dobre, jednotlivé veci sa však detailne analyzujú, aby sa prišlo na všetky nedostatky, ktoré počas cvičenia nastali. Podrobná analýza bude podľa štátneho tajomníka k dispozícii v priebehu budúceho týždňa.

Cvičenie dnes pokračuje druhým zasadnutím Ústredného krízového štábu na Ministerstve vnútra (MV) SR, na ktorom sa zúčastnia zástupcovia Úradu jadrového dozoru SR a Úradu verejného zdravotníctva SR. Vo štvrtok budú v obciach okolo Jaslovských Bohuníc prebiehať praktické ukážky činností a evakuácie obyvateľov v prípade skutočnej havárie a úniku radiácie.

Do cvičenia pod gesciou MV SR sú zapojené vybrané ministerstvá, ústredné orgány štátnej správy a územnej samosprávy Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja, dotknuté inštitúcie, záchranné zložky integrovaného záchranného systému a Slovenské elektrárne, a. s., ako prevádzkovateľ jadrového zariadenia. Na cvičení sa podieľa zhruba 1100 zamestnancov elektrárne a dodávateľských firiem a ďalších približne 1500 ľudí z dotknutých inštitúcií. Celkové náklady 6000 eur sú vyčlenené z rozpočtu Ministerstva vnútra SR.

Cvičenie sa uskutočňuje na základe uznesenia vlády SR k správe o priebehu a výsledkoch piateho posudzovania Národnej správy SR v zmysle Dohovoru o jadrovej bezpečnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu