Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vykurovacie obdobie prináša do bytov aj plesne: Šesť rád, ako im predísť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Plesne, ktoré sa pri oknách či v kútoch objavujú najmä v jesennom a zimnom období, by sa nemali podceňovať. Niektoré huby totiž produkujú toxíny, ktoré spôsobujú napríklad alergie či kožné ochorenia.

Jednou z najčastejších príčin tvorby plesní sú dôsledky tepelných mostov, ktoré vznikajú už pri výstavbe. Plesne neraz zmizli po zateplení domu či bytu kedy sa opravia pretekajúce a netesniace strechy aj trhliny v múroch. Izoláciou sa podarí zvýšiť povrchovú teplotu stien a zníži sa teplotné namáhanie obvodovej konštrukcie v priebehu celého roka. "Najzákladnejšou podmienkou zabránenia rastu plesní, však ostáva komplexné vysušenie muriva," tvrdí Michal Fojcík z portálu eFarby.sk. Za priamym pôsobením vlhkosti  v murive môžeme nájsť aj nedostatočné vysušenie stavby po dokončení stavebných prác, alebo aj únik vody pri poruchách potrubí. 

Hlavným dôvodom vzniku plesní, ktoré sa prejavujú ako čierne fľaky na stene, je zvýšená vlhkosť. Tá sa môže v byte či dome objaviť napríklad po výmenne starých okien za nové plastové. Môže za to nedostatočný odvod zvýšenej vlhkosti v miestnostiach nesprávnym kúrením a vetraním. Hlavne vo „vzduchotesných“ budovách sa stretávame s kondenzáciou vody z vlhkého muriva na studených stenách.

Aby sa zabránilo tvorbe plesní, nemala by vlhkosť v byte prekročiť 65 -70 %, tesne pri stenách maximálne 80 %. Ideálne hodnoty sa dajú dosiahnuť vetraním. Vetrať treba najmä krátko ale intenzívne, niekoľkokrát za deň. Ideálnym spôsobom vetrania je prievan, kedy sa za krátky čas vymení vlhkosť za čerstvý suchší vzduch.
  

Vykurovacie obdobie prináša do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

   
"Najväčším producentom vlhkosti v domácnosti je kúpeľňa, z ktorej sa vlhkosť v podobe vodnej pary rozširuje do celého bytu. Preto je nutné zabezpečiť, aby sa para vymenila za suchý vzduch," poukázal Fojcík. Odporúča preto ihneď po kúpaní, sprchovaní ale i praní vetrať. Ak nie je v kúpeľni okno, možno použiť vetrák, či odsávač. Netreba tiež nechávať sušiť mokré osušky v kúpeľni.
     
V rámci prevencie plesní je vhodné nechávať dvere medzi miestnosťami otvorené, aby sa zabezpečilo voľné prúdenie vzduchu v byte. "Nábytok v izbách treba odsunúť od stien, aby sa zabezpečilo dostatočné prúdenie vzduchu aj za ním," vysvetlil. Okrem toho by sa malo dostatočne a pravidelne kúriť v každej miestnosti, ako aj odstraňovať prach, ktorý slúži aj ako živiny pre plesne.

Ak sa už pleseň vytvorí, nie vždy sú zákroky na jej odstránenie dostatočné. Pleseň totiž dokáže do materiálov preniknúť veľmi rýchlo a veľmi hlboko. V mnohých prípadoch už nemajú povrchové úpravy význam, pretože aj na miestach na oko správne ošetrených, sa pleseň po určitom čase vytvorí znovu. Existujú ale špeciálne náterové systémy, ktorými sa zničí i hlboko uložené podhubie. "Plesne takýmto náterom sa odstraňujú v domácnostiach, v zdravotníckych zariadeniach, plavárňach, hoteloch, v prevádzkach pri potravinovej výrobe ako pekárňach, pivovaroch ale i mäsokombinátoch a aj na družstvách," priblížil Fojcík.

Odstránenie plesní bez odhalenia príčiny jej tvorby nemá zmysel. Keďže mnohé z jej druhov sú zdraviu škodlivé a môžu spôsobovať množstvo alergií a iných chorôb, je vhodné sa obrátiť na odborníka.
Ak sa do likvidácie plesní pustíte svojpomocne, môžete použiť vysávač s mikrofiltrom na drobný prach. Po mechanickom odstránení infikované miesto opatrne umyjete 75 - 80 % etylalkoholom. Pri tejto práci dodržiavajte pravidlá ako pri práci so žieravinou. 
Po práci pleseň izolujte v igelitovom vrecku a s ním do odpadu putujú aj pracovné prostriedky, ktoré prišli s plesňou priamo do styku. Vymeňte filter aj vrecko vo vysávači, svoj pracovný odev operte.

Aj keď overené recepty starých mám spomínajú v boji proti plesniam predovšetkým ocot, nie vždy je dostatočne účinný. Jeho reakcie dokáže vápnik neutralizovať, preto na stenách stráca svoju silu. Dokonca sa hovorí, že ocot môže niektoré druhy plesní rozširovať.


Ako predchádzať tvorbe plesní

1. Pravidelné vetranie obytného priestoru nárazovo a intenzívne 8 -10 min. niekoľko krát denne.
2. Vetranie kúpeľne. Po sprchovaní a kúpaní sanitu vyutierať do sucha. Nenechávať v kúpeľni mokré osušky. V zimnom období radiátory v kúpeľni nevypínať.
3. Vetranie  kuchyne. Používať digestor na odvod nadbytočnej pary z varenia.
4. Temperovanie miestností. Nenechávať studenú miestnosť v byte na ktorú pôsobí teplý vzduch z ostatných miestností. V nevykúrenej spálni po otvorení dverí nastáva zvýšené rosenie okien aj stien.
5. V neprítomnosti si zabezpečíte čiastočné vetranie aspoň tým, že necháte pootvárané všetky interiérové dvere.
6. Prúdenie vzduchu. Aj v rohoch miestností musí nastať výmena vzduchu, preto ich nezapĺňajte zbytočne nábytkom. Skrine, či komody by mali mať odstup od stien aspoň 10 cm.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu