Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pozor, už sa kúri: Pozrite si, aká má byť teplota v jednotlivých izbách!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Priemerná denná teplota vzduchu v najteplejších oblastiach Slovenska poklesla pod 13 stupňov Celsia, čím sa splnili teplotné podmienky pre začiatok vykurovania. Aby ste nemuseli za teplo doplácať, oplatí sa vo vykurovanom objekte dodržiavať pár dobre známych rád.

Od pondelka sa ranné minimá ustálili na úrovni 7 stupňov až 0 a po utíšení vetra na viacerých miestach poklesla prízemná teplota pod bod mrazu. Napriek tomu, že sa v druhej polovici týždňa podľa predpovedí meteorológov slabo oteplí, s blížiacim sa víkendom je vo výhľade prechod ďalšieho studeného frontu a nové ešte výraznejšie ochladenie.

Babie leto máme zdá sa definitívne za nami a môže sa začať vykurovacia sezóna. Jej začiatok býva v mnohom problematický. Na jednej strane sú to technické nedostatky, ako napríklad teplotné rozdiely v panelákových bytoch na prvom a poslednom poschodí, na strane druhej hovoríme o problémoch zdravotných. Na nepravidelné vykurovanie sú citliví najmä starší ľudia a deti, no mnohí pociťujeme nepríjemné vysušovanie vzduchu, čo má za následok najmä vysychanie slizníc dýchacích ciest a zvýšený výskyt chrípkových ochorení. Riešením je miestnosti zbytočne neprekurovať. Prekurovanie priestorov sa odráža aj vo výške faktúr. Pri zvýšení teploty o 1° C sa zvýši spotreba na kúrenie o 6 %.

 Predpísané výsledné teploty (max. ±3 °C)
 kúpeľňa  24 °C
 obývačka  21 °C
 spálňa  21 °C
 jedáleň  21 °C
 pracovňa  21 °C
 detská izba  21 °C
 kuchyňa  20 °C
 toaleta  20 °C
 predsieň  15 °C
 chodba  15 °C
 schodisko  10 °C

Tí, čo celé leto trpeli ruch stavby v bezprostrednej blízkosti svojho súkromia sú právom zvedaví ako sa prejaví zateplenie ich objektu. Kvalitná izolácia stien bytového domu by pomôcť mala, práve tadiaľto, cez obvodovú stenu, môže unikať až 35 percent tepla. Nekvalitná strecha môže mať za následok straty na teple až vo výške 20 percent. Podobne je na tom aj nezateplený suterén, ktorý môže spôsobiť až 5 percent straty tepla.

Dôležité sú aj kvalitne izolované rozvody potrubí na teplú vodu, ktoré sú často v panelákoch v nevyhovujúcom stave. Ak ste si dali vymeniť okná a dvere na také, čo dokonalo tesnia, môžete udržať v byte ďalších 40 percent tepla, ktoré pred tým skončilo na ulici.

Pozor, už sa kúri:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Nemali by ste zanedbať starostlivosť o vykurovacie rozvody. Radiátory je potrebné pravidelne odvzdušňovať a kontrolovať. Vzduch vo vyhrievacom okruhu môže náklady na kúrenie zvýšiť až o 15 %. Potrubia sú často zanesené vodným kameňom, ktorý brzdí pohyb vody v systéme a do miestnosti sa nedostane dostatočné množstvo tepla. Vodný kameň by sa mal odstraňovať minimálne raz za päť až desať rokov.

Na meračoch spotreby tepla osadených na radiátoroch sa určite prejaví aj neefektívne vetranie. Správne vetrať znamená vymeniť vzduch v miestnosti každé dve hodiny. V zime ale nenechávame dlhodobo otvorenú „vetračku“, aby nedošlo k  nadmernému ochladeniu miestnosti a stien. Radšej vetráme krátko a intenzívne  niekoľkokrát za deň. Z rovnakého dôvodu nevypíname radiátory. Nábeh vykurovania na požadovanú teplotu potom trvá dlhší čas a vyžaduje si vyššiu spotrebu tepla na vyrovnanie vplyvu studených stien.

Kúrenie v noci, alebo v našej neprítomnosti stačí dočasne utlmiť na termostatickej hlavici radiátora. Pri znížení teploty o 4 - 5 °C dokážete ušetriť až do 30 percent a pritom nábeh na pôvodné hodnoty trvá naozaj krátko. Nezabúdajte, že teplý vzduch od radiátora musí prúdiť, preto mu do cesty zbytočne nestavajte rôzne prekážky ani v podobe dlhých závesov na maskovanie nie príliš vábneho starého liatinového radiátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu