Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Z čoho odškodní firma rodiny mŕtvych robotníkov: Finančné problémy a dlhy na odvodoch!

Pod troskami mosta zahynuli štyria robotníci
Pod troskami mosta zahynuli štyria robotníci (Zdroj: MV SR)

LEVOČA – Rodiny robotníkov, ktorí zahynuli pri páde diaľničného mosta pri Kurimanoch, prežívajú najhoršie chvíle života. Ich utrpenie by malo zmierniť aspoň odškodné, na ktoré majú po smrti rodinného príslušníka nárok. Vláda vyzvala stavebné spoločnosti, aby sa k vyplácaniu pozostalým postavili veľkoryso. Prešovská firma Semos, ktorá zrútený most stavala však dlží tisíce eur na odvodoch. Je preto otázne, odkiaľ vezme ďalšie peniaze na kompenzáciu pozostalých.

Po obrovskej tragédii, ku ktorej došlo v piatok (2. novembra), ostalo v smútku šesť polosirôt a tri vdovy, rodičia prišli o synov. Bolesť a žiaľ po strate milovaného by malo aspoň trochu zmierniť odškodné, na ktoré majú nárok. Peniaze by mali dostať od Sociálnej poisťovne a aj od vlády, respektíve stavebných firiem.

Minister dopravy Ján Počiatek na pondelkovej tlačovke vyzval spoločnosti, ktoré sa na stavbe podieľali, aby k odškodneniu rodín pristúpili zodpovedne. „V rámci pracovnoprávnych predpisov očakávame veľkorysý prístup stavebných spoločností pri odškodňovaní pozostalých po obetiach nešťastia pri Kurimanoch,“ prehlásil minister.

 K téme odškodnenia sa však zatiaľ vyjadrila len stavebná firma Semos, ktorá v prípade vystupuje ako subdodávateľ českej spoločnosti  Bögl a Krýsl.Čo sa týka odškodnenia, budeme postupovať v zmysle platnej legislatívy a po vzájomnej dohode spoločností, ktoré sa podieľajú na výstavbe úseku diaľnice Jánovce – Jablonov," povedal Miroslav Molčan, konateľ spoločnosti a dodal, že v uplynulých dňoch navštívili zranených, ktorí v čase zrútenia mostnej konštrukcie pracovali na stavbe. Úprimnú sústrasť boli vyjadriť aj rodinám pozostalých.

Objavili sa však špekulácie, že prešovská firma mala problémy už s vyplácaním miezd robotníkom, koľko sa jej podarí zozbierať na odškodné pozostalým, je preto otázne. Informácie o nezaplatených mzdách a faktúrach na veľkých stavbách sa už dostali aj do uší ministra. „Máme takéto indície a po piatkovej tragédii sa ich k nám dostáva stále viac a viac,“ potvrdil Počiatek.

Všetko však ostáva pri podozreniach. Faktom ale je, že Semos, podľa zverejnených zoznamov dlžníkov, mala problémy s platením odvodov za svojich zamestnancov. Všeobecnej zdravotnej poisťovni k 30. septembru 2012 dĺžila 9 456,84 eur a Sociálnej poisťovni 15356,9 eur. Spolu sa tak jej podlžnosť šplhá až takmer k 25 tisícom eur.

Ak by sa spoločnosti na odškodnom nepodieľali, vláda je pripravená siahnuť na finančné rezervy. Bavíme sa o rozsahu, aký bol v minulosti v prípade baníkov alebo nešťastia v Novákoch,“ povedal na tlačovke Počiatek. Manželky, družky a deti mŕtvych baníkov v Handlovej vtedy dostali 33-tisíc eur. Odškodné v takejto výške patrí medzi najvyššie v histórii Slovenska.

Peniaze by mali pozostalí po robotníkoch dostať aj od Sociálnej poisťovne. Závisí to však od výšky ich platu. Suma jednorazového odškodnenia manžela alebo manželky je 730-násobok denného vymeriavacieho základu poškodeného. Znamená to, že ak by robotník zarábal napríklad 550 eur mesačne, mal by nárok na 13 200 eur, deti na polovicu z tejto sumy. Maximálne by mohol pozostalý dostať 46 485,40 eur.

K tragédii došlo v piatok (2. novembra) pri obci Kurimany o 14.30. Pri výstavbe úseku diaľnice D1 sa zrútil betónový most a zavalil niekoľko robotníkov. Štyria pod troskami zahynuli, ďalších 12 je naďalej hospitalizovaných. Zasahovali desiatky hasičov aj záchranárske vrtuľníky. Na miesto nešťastia v ten deň prišli minister vnútra Robert Kaliňák a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Minister dopravy Ján Počiatek bol v tom čase na dovolenke s rodinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu