Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Buspruh sa na Štefánikovu ulicu vráti natrvalo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Vyhradený buspruh, ktorý mesto v septembri testovalo v rámci Európskeho týždňa mobility, sa na Štefánikovu ulicu vráti natrvalo. Samospráva ho plánuje zaviesť v prvej polovici budúceho roka.

"Asi o tretinu sa skrátili časy prechodu hromadnej dopravy," argumentoval dnes na tlačovej konferencii primátor Milan Ftáčnik. S buspruhom na Štefánikovej však nekončí, testovať bude aj ďalej.

Pred spustením buspruhu meškala podľa Bronislava Weigla z Dopravného podniku Bratislava (DPB) verejná doprava na Štefánikovej ulici niekedy až osem minút. "Zavedením buspruhu sa odchýlka pohybovala medzi 60 až 240 sekundami, teda doprava meškala maximálne štyri minúty," uviedol s tým, že priemerne sa tu skrátila jazdná doba o 72 sekúnd. "Pre cestujúcich to znamenalo, že do Dúbravky alebo týchto smerov vozidlá prichádzali v súlade s cestovným poriadkom. Keby tento buspruh pokračoval ďalej, na linke 93 by to znamenalo zníženie jedného vozidla do výpravy," priblížil.

V lokalite podľa Ftáčnika narátali aj menší počet áut. "Vodiči sa snažili vyhnúť tejto časti mesta a zvolili iné trasy. To je ale len jedna tretina cestujúcich, dve tretiny sú cestujúci v MHD, ktorým sme pomohli," dodal.

Na Staromestskej ulici a Moste SNP ale experiment veľmi nevyšiel. Vznikali zápchy a mesto sa po niekoľkých dňoch testovania rozhodlo úsek na Staromestskej ulici od Dómu sv. Martina po Hodžovo námestie z testovania vylúčiť. Aj výsledky testov ukázali, že lokalita nie je pre buspruh vhodná. Na Staromestskej ulici prišlo k zlepšeniu od päť do desať percent, na Moste SNP približne o 17 percent, vyčíslil Weigl. Tieto úseky by mohli v budúcnosti riešiť zmiešaným buspruhom, kde by napríklad ľavý pruh na moste v smere do mesta ostal zachovaný a pravý by bol buspruhom aj odbočovacím pruhom na nábrežie. "Aby sa autá začali radiť skôr," doplnil Weigl. Obdobne by sa to podľa neho dalo riešiť aj na Staromestskej ulici.

Na ďalší týždeň mobility mesto čakať nebude, v prvom polroku 2013 pripraví ďalšie testovanie na úsekoch, kde si myslí, že by mohol byť buspruh prínosom. "Vytypujeme úseky a skúsime experiment urobiť niekedy v jarných mesiacoch," vysvetlil Ftáčnik.

Počas septembrového týždňa mobility bola jednou z akcií aj cestovanie verejnou dopravou na vodičský preukaz. Túto výzvu podľa Weigla vodiči prijali a dve až tri percentá ľudí sa pri kontrole preukazovali práve ním. V doprave tak pribudlo 15.000 až 25.000 cestujúcich, bežne ňou cestuje 650.000 až 700.000 denne.

V týždni mobility pripravila svoj program napríklad aj mestská polícia. Jej náčelníčka Zuzana Zajacová dnes uviedla, že napríklad dopravné ihrisko v Starej tržnici využilo asi 400 detí. Počas týždňa mobility vodiči urobili celkovo 1180 priestupkov, parkovali na chodníkoch, zastávkach MHD, v ich blízkosti alebo stáli na priechodoch pre chodcov. Pri porovnaní dvoch dní pred a po týždni mobility však prišlo k zlepšeniu. V sobotu 15. septembra polícia riešila 97 priestupkov, v sobotu 22. septembra 73.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu