Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Tatrách hrozí nárast útokov medveďov: Policajti na nich vytiahli spreje!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thegloss.com)

VYSOKÉ TATRY - Mestská polícia (MsP) Vysoké Tatry zaviedla do svojho výstroja špeciálne kanadské spreje na odplašenie medveďov. Informoval o tom zástupca náčelníka MsP Jozef Štefaňák.

„Medvede sa pripravujú na zimný spánok, potrebujú sa poriadne najesť, aby mohli v zime pokojne tráviť tukové zásoby. Keďže v lesoch a na poliach už nerastú plody, medvede sa čoraz častejšie objavujú v zastavanom území pri kontajneroch,“ vysvetlil Štefaňák. Preto hrozí nebezpečenstvo ich stretu s ľuďmi.

Kanaďania majú s medveďmi dlhoročné problémy a z toho aj plynúce skúsenosti s ich plašením. Sprej, ktorý zaviedli policajti v Tatrách do výzbroje, sa používa s rôznymi vylepšeniami v Kanade už 20 rokov. „Obsahuje dve percentá Capsaciínu, čo je dráždivá látka, má dosah 10 metrov a poskytuje minimálne 10 sekúnd postreku, aby sa vytvorila clona zo spreja,“ objasnil Štefaňák.

Sprej na Slovensko dováža Robin Rigg, Kanaďan žijúci v Liptovskom Hrádku. Ten sa o medvede žijúce na Slovensku už roky zaujíma. „Záleží nám na tom, aby sa problémy s medveďmi riešili efektívne a aj s ohľadom na zdravie a bezpečnosť ľudí. Práve v tomto by nám mal sprej pomáhať,“ uzavrel Štefaňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu