Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Druhé vyšetrovanie: Politici nebrali úplatky za hlas pre Trnku

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka

BRATISLAVA - Bývalí koaliční politici, ktorí v decembri 2010 podporili za šéfa Generálnej prokuratúry Dobroslava Trnku, neboli podľa polície podplatení. Informáciu priniesol denník Sme s tým, že ide už o druhé vyšetrovanie, ktoré úplatky nedokázalo.

Vyšetrovatelia sa začali možným kupovaním poslancov znovu zaoberať vo februári, keď sa na internete objavili videá s názvom Sasanka. Šéf SaS Richard Sulík na zázname z bytu podnikateľa Mariána Kočnera naznačoval, že niekoľkým poslancom bývalej koalície ponúkali 300-tisíc eur, ak zahlasujú za Trnku. Ponuku podľa Sulíkových slov dostal najmenej jeden z poslancov SaS a odmietol ju.

Vyšetrovanie podľa hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry Andrey Predajňovej nepreukázalo, že by niekto od 22. novembra do 2. decembra 2010 sľúbil poslancom úplatok za hlas Trnkovi. „Vyšetrovanie bolo zastavené v zmysle Trestného poriadku, pretože je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý bolo trestné stíhanie vedené,“ povedala pre Sme hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Denník pripomína, že výrokom „skutok sa nestal“ sa skončilo aj prvé vyšetrovanie v roku 2011. V tajnej voľbe v decembri 2010 sa na Trnkovu stranu pridalo šesť politikov vtedajšej koalície. Zradili dohodu SDKÚ, KDH, Mosta-Híd a SaS, že hlasovať budú za Jozefa Čentéša.

Reči o úplatkoch boli jediné, ktoré polícia z kauzy Sasanka riešila. Neskúmala, kto vtedy šéfa parlamentu Sulíka nakrúcal a ako vznikli prepisy jeho SMS správ s podnikateľom z mafiánskych zoznamov Kočnerom, lebo nemala podanie od poškodeného. Sulík tvrdí, že oznámenie nepodával, lebo mu „to za to nestálo“.

Nepochybuje, že kauzou je Kočner. Sulík odmietol, že sa na vyšetrovateľov neobrátil, lebo Kočner je Trnkov kamarát, ktorý na Generálnej prokuratúre stále riadi trestný úsek. Podnikateľ pre Sme zopakoval, že Sulíka doma nenahrával a nezverejnil ani správy, ktoré si v roku 2010 posielali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu