Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kolkové známky by mali nahradiť praktickejšie elektronické kolky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ministerstvo financií (MF) SR navrhuje zaviesť takzvané elektronické kolky. Tie by mali nahradiť dosiaľ zaužívané kolkové známky, ktoré sa budú predávať do konca roka 2013. Používať sa budú môcť do 30. septembra 2014.

"V tejto súvislosti je potrebné predstaviť nové, modernejšie formy, ktoré zastaranú formu platenia formou papierovej kolkovej známky nahradia," uvádza sa v dokumente MF SR, ktorý na svojom rokovaní v stredu (17. 10.) prerokuje vláda SR.

Poplatky sa v súčasnosti vyberajú štyrmi spôsobmi, a to v hotovosti, bezhotovostne, zaplatením formou poštového poukazu alebo formou kolkovej známky. Úhrada poplatku formou kolkovej známky je najčastejší a najpoužívanejší spôsob platenia poplatkov vzhľadom na históriu a tradíciu.

Nové elektronické kolky predstavujú podľa rezortu financií nový koncept platenia správnych a súdnych poplatkov, ktorý bude zohľadňovať všetky požiadavky modernej doby. "To je zvýšenie komfortu občana, elektronizáciu verejnej správy, bezpečnosť a transparentnosť systému, ako aj jeho centralizáciu a kontrolu," konštatovalo ministerstvo.

V súčasnosti sa papierovými kolkovými známkami hradia len správne a súdne poplatky za služby poskytované štátnymi orgánmi, pričom poplatky vyberané štátnymi orgánmi sú príjmom štátneho rozpočtu. Nový koncept bude riešiť primárne nový spôsob úhrady správnych a súdnych poplatkov voči orgánom štátnej správy. Systém elektronických kolkov je podľa MF navrhnutý tak, aby bolo možné jeho využitie aj orgánmi územnej samosprávy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu