Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Na zrušenie kolkov nie sme pripravení, nové formy platenia sú v nedohľadne

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Kolkové známky, ktoré mali byť zrušené k začiatku budúceho roka, sa zrejme budú používať dlhšie. Správne a súdne poplatky tak aj naďalej platobnou kartou, SMSkou ani internetom zaplatiť nedokážeme.

Konečný termín zrušenia používania kolkových známok je stanovený na 1. januára 2013. Podľa Ministerstva financií by bolo vhodné tento termín posunúť, pretože chcú „situáciu v oblasti platenia správnych a súdnych poplatkov riešiť komplexne“.

Dnes okrem kúpy kolku na pošte, či inom predajnom mieste, môžete správne a súdne poplatky zatiahnuť  v hotovosti do pokladnice príslušného úradu. Ak ste už na pošte, tak rovnako môžete pre platbu použiť  „šek“, teda poštový poukaz, alebo prevod z účtu.

Od januára budúceho roka mali podľa platného zákona pribudnúť alternatívy úhrady prostredníctvom platobnej karty, krátkou textovou správou (SMS) a internetom. Ale pozor, len za predpokladu, že na zabezpečenie týchto nových foriem platenia budú vytvorené technické predpoklady. Rezort financií však tvrdí, že tieto možnosti boli zavedené len formálne. "Zákon o zrušení kolkových známok síce doplnil nové, modernejšie formy platenia správnych a súdnych poplatkov, ako náhradu za zrušené kolkové známky, ide však len o formálne - legislatívne riešenie," konštatuje ministerstvo financií.

Na zrušenie kolkov nie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Rezort zároveň navrhuje dve možnosti. ako by štát mohol riešiť platby po zrušení kolkových známok. Prvou je "individuálne riešenie výberu a zúčtovania poplatkov v réžii každého príslušného orgánu“.
Preferuje však druhú eventualitu a to centrálne riešenie pre všetky orgány verejnej správy. Znamenalo by to centrálnu evidenciu správnych a súdnych poplatkov a ich centrálne zúčtovanie. Tento zámer rezortu financií si podľa materiálu vyžaduje ešte rozsiahlu diskusiu, analyzovanie a nakoniec výber prijatia "najefektívnejšieho modelu".

Zrušenie používania kolkových známok presadilo ministerstvo financií pod vedením bývalého ministra Ivana Mikloša. Poslanci NR SR odsúhlasili tento zámer v druhej polovici októbra 2011. Rezort financií v zákone o zrušení kolkových známok taktiež zaviedol možnosť použiť známky do konca septembra 2013, ak ich poplatník zakúpil pred zrušením, ako aj vrátenie neplatných kolkových známok.

Ministerstvo odôvodňovalo zrušenie kolkov aj tým, že používanie kolkových známok v praxi stráca svoj pôvodný význam, ktorým bola jednoduchosť platieb, všeobecná a ľahká dostupnosť a nízke náklady na ich výrobu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu