Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrdá sa po mesiacoch mlčania ozvala ku kauze zlatého padáku

Marcela Hrdá
Marcela Hrdá

BRATISLAVA - Bývalá generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva Slovenskej pošty, a.s. Marcela Hrdá sa po štyroch mesiacoch mlčania vyjadrila ku kauze zlatého padáku. Poprela informácie, ktoré sa v minulosti objavili v médiách, že dostala odstupné vo výške 178 tis. eur.

Po tom, čo ju minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) v máji odvolal, jej vznikol nárok na odstupné vo výške troch mesačných miezd v celkovej výške 6,9 tis. eur. Tieto peniaze jej boli aj vyplatené. Hrdú na čelo Slovenskej pošty vymenoval v marci 2011 vtedajší minister dopravy Ján Figeľ (KDH).

"Ďalej mám nárok na mimoriadnu odmenu v závislosti od čiastky prekročenia plánovaného ročného hospodárskeho výsledku za rok 2011. Táto odmena sa nijako neviaže na môj odchod zo Slovenskej pošty, bola to súčasť môjho ročného platu," uviedla v stanovisku poslanom v pondelok pre agentúru SITA Hrdá. Odmeňovanie zástupcov štátu v obchodných spoločnostiach vlastnených štátom v závislosti na výkonnosti danej spoločnosti podľa nej odporúčala aj vláda SR. "Táto odmena vo výške 61,2 tis. eur mi doteraz nebola vyplatená," dodala.

Hrdá tvrdí, že nárok na mimoriadnu odmenu jej vznikol z dôvodu, že plánovaný hospodársky výsledok, ktorým bola strata okolo 12 mil. eur, bol lepší o vyše 4 mil. eur. Bývalá šéfka Slovenskej pošty uviedla, že tento výsledok Slovenskej pošty bol ovplyvnený reálne lepším hospodárením spoločnosti pod jej vedením, a to vyššou tvorbou výnosov o 2,616 mil. eur a nižšími nákladmi o 1,464 mil. eur.

Na hospodársky výsledok malo podľa Hrdej vplyv aj rozpustenie dlhodobej rezervy na súdny spor v objeme 4,104 mil. eur a vytvorenie opravnej položky k dlhodobému majetku, ktorou sa opravovali chyby z minulosti, vo výške 10,168 mil. eur. Bez uvedených dvoch účtovných operácií by bol hospodársky výsledok Slovenskej pošty ešte lepší o 4,080 mil. eur.

"Takže tvrdenie, že lepší hospodársky výsledok za rok 2011 sa dosiahol len v dôsledku rozpustenia rezervy na súdny spor, je nepravdivé. Odmietam akékoľvek podozrenia z účelového manipulovania s hospodárskym výsledkom za rok 2011. Nikdy som nikomu nedala žiadny pokyn, aby akýmkoľvek nezákonným spôsobom zasahoval do účtovnej závierky za rok 2011," vyjadrila sa Hrdá. Účtovnú závierku za minulý rok podľa nej spracoval finančný úsek Slovenskej pošty, schválili ju predstavenstvo a dozorná rada spoločnosti. Overil ju audítor, ktorý podľa exriaditeľky potvrdil, že účtovná závierka poskytuje pravdivý a verný obraz finančnej situácie o výsledku hospodárenia.

Hrdá je povinná dvanásť mesiacoch po skončení výkonu funkcie šéfky Slovenskej pošty zdržať sa zárobkovej činnosti v oblasti poštových služieb, za čo je vzniká nárok na peňažné vysporiadanie. "V prípade, ak tento záväzok poruším, som povinná uhradiť zmluvnú pokutu vo výške peňažného vyrovnania. Peňažné vyrovnanie predstavuje spolu za 12 mesiacov sumu 89 tis. eur," uviedla ďalej Hrdá. Ak jej súčasné vedenie Slovenskej pošty predloží návrh dodatku k pracovnej zmluve, ktorým sa zruší konkurenčná doložka, je pripravená ho podpísať a vzdať sa nároku na finančné vyrovnanie za obdobie od zrušenia konkurenčnej doložky.

Exšéfka Slovenskej pošty poprela informácie, že jej bývalý zamestnávateľ jej hradil náklady na upratovačku, zdravotnú starostlivosť, zákroky na súkromnej klinike či zahraničné dovolenky alebo zahraničné študijné pobyty. Za nepravdu označila aj informácie, že mala k dispozícii zlatú kreditnú kartu s limitom do 3 tis. eur denne. "Mala som k dispozícii debetnú kartu na štandardné výdaje spojené s výkonom funkcie generálnej riaditeľky," uviedla s tým, že obdobnú kartu mali desiatky iných zamestnancov pošty. Priznala, že jej boli hradené náklady na ubytovanie v Bratislave a cestovné náklady, keďže má trvalý pobyt v Českej republike. Odmieta akékoľvek prepojenie na KDH v spojitosti s nájomným za byt.

Príjmy Hrdej vo výške 605 tis. eur za minulý rok podľa nej žiadnym spôsobom nesúvisia s pôsobením vo funkciách v Slovenskej pošte ani iných spoločnostiach v SR. "Nikoho som nenútila, aby mi ponúkol funkciu predsedníčky predstavenstva a generálnej riaditeľky Slovenskej pošty, ani aby mi ponúkol finančné podmienky, ktoré so mnou boli dohodnuté. Za týchto okolností považujem škandalizovanie mojej osoby, spochybňovanie mojich odborných a morálnych kvalít a podozrievanie ma z nekalých praktík len z dôvodu, že dohodnuté podmienky sa niekomu zdajú vysoké, za neopodstatnené," uviedla Hrdá.

Tvrdí, že pri výkone funkcií na čele Slovenskej pošty neporušila žiadny zákon a konala v jej záujme. Plne rešpektuje právo a povinnosť médií informovať o skutočnostiach verejného záujmu, ale tejto úlohe podľa nej nezodpovedá zverejňovanie nepravdivých a pravdu skresľujúcich informácií o jej osobe s cieľom škandalizovať ju.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu