Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

OĽaNO chce opäť zakázať zlaté padáky v štátnych firmách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zakázať odstupné alebo mimoriadne odmeny pri skončení funkcie pre manažérov v štátnych firmách navrhujú v zákone o výbere a odmeňovaní zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc, Igor Hraško a Ján Mičovský.

"Cieľom návrhu zákona je vytvoriť komplexný a systematický zákonný rámec, ktorý by reguloval výber a následné odmeňovanie zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu," vysvetľujú opoziční poslanci.

Zástupcom štátu návrh zakazuje kumulatívne poberanie odmien za výkon viacerých funkcií. Vychádza z pravidla "jedenkrát a dosť", odmenu umožňuje poberať len za funkciu, ktorú zástupca štátu začal vykonávať ako prvú. Manažéri teda budú môcť naďalej pôsobiť vo viacerých štátnych spoločnostiach, všetky ďalšie funkcie by ale vykonávali zadarmo. Za absencie na zasadnutiach orgánov spoločností navrhujú Kadúc, Hraško a Mičovský udeľovať zástupcom štátu sankcie.

"Hlavným dôvodom prijatia predloženého návrhu zákona je celospoločenská situácia - v čase ekonomickej krízy je spoločnosť opakovane traumatizovaná správami o vysokých odmenách, poprípade neprimeraných odstupných (tzv. zlaté padáky) pre osoby, ktoré vykonávajú funkcie v spoločnostiach s majetkovou účasťou štátu," argumentujú poslanci obyčajných ľudí. 

Do funkcií vo firmách kontrolovaných štátom by sa podľa zákona mali vyberať ľudia výhradne transparentným výberovým procesom. "Dôležitým prvkom výberového procesu je možnosť neustálej kontroly zo strany verejnosti - zverejnenie výzvy na prihlásenie sa do výberu, zverejnenie prihlášky a dokladov kandidáta, verejné vypočutie prihlásených kandidátov, zverejnenie konečného návrhu na voľbu," približujú poslanci.

Pre charakter úloh, ktoré vykonávajú členovia dozorných rád, stanovuje návrh na tieto osoby nižšie kritériá než na štatutárnych predstaviteľov spoločností. Rozdiel sa prejavuje hlavne v požiadavke päťročnej odbornej praxe a požiadavke predložiť projekt – tieto podmienky u členov dozorných rád cielene chýbajú. 

Zástupcovia štátu by mali byť odmeňovaní podľa zásad legality, hospodárnosti, efektívnosti, účelnosti a transparentnosti. Odmeny by mali sčasti odzrkadľovať ekonomickú kondíciu spoločnosti. "Zákon je teda postavený hlavne na princípe motivácie - ak bude spoločnosť dosahovať dobré ekonomické čísla, t.j. zisk, vysoký ročný obrat, bude z toho profitovať nielen štát, ale aj zástupcovia štátu - predstavitelia spoločností s majetkovou účasťou štátu," uzatvárajú obyčajní. 

Návrhom sa parlament zaoberal aj na marcovej schôdzi, obyčajní ho pred hlasovaním stiahli. "Neviem prečo, ale tento návrh nenašiel podporu," povedal Kadúc pred tým, ako novelu z rokovania stiahol. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu