Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Mojsejová opäť na súde: Prišla bez sprievodu polície!

Nora Mojsejová prišla na súd bez doprovodu polície Zobraziť galériu (6)
Nora Mojsejová prišla na súd bez doprovodu polície (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Kontroverzná podnikateľka Nora Mojsejová sa dnes osobne postavila pred Okresný súd v Košiciach, aby čelila obžalobe zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Pojednávanie s ňou, malo začať už pred niekoľkými mesiacmi, ale N. Mojsejová sa vtedy nedostavila. Sudca preto určil, že podnikateľku predvedie polícia. Nestalo sa tak a Mojsejová dorazila bez asistencie polície.

Podnikateľku prokurátor žaluje za to, že ešte v roku 2008 si ako podnikateľka – fyzická osoba uplatnila nadmerný odpočet DPH v sume viac ako 950.000 Slovenských korún (32.900 eur), pričom nedošlo k zdaniteľnému plneniu. Od spoločnosti Allegro Trade, s.r.o. si mala objednať a zaplatiť za dodávku ekonomického softvéru.

Daňový úrad tento nadmerný odpočet nepriznal, takže k reálnemu vyplateniu zo strany štátu nedošlo a ako dnes povedala obžalovaná, voči tomuto rozhodnutiu daniarov sa nedovolala, pretože jej „táto suma za to nestála a následne som ukončila aj živnosť a založila si spoločnosť s ručením obmedzeným.“

Spoločnosť Nora Fashion neskôr odpredala, založila si inú, takže dnes presne nevie, kde sa softvér nachádza. „Išlo o 25 CD so softvérom a dve inštalačné CD v celkovej hodnote vyše šesť miliónov korún s DPH,“ uviedla obžalovaná. Uvedenú sumu mala vyplatiť v hotovosti v niekoľkých splátkach.

Spoločnosť, ktorá jej mala softvér vyvinúť a odpredať sa podľa výpisu z Obchodného registra touto činnosťou vôbec nezaoberá a mala si ho ako subdodávku objednať u spoločnosti Barpo, s.r.o. Ani táto spoločnosť sa vývojom softvéru nezaoberala a ako dnes na pojednávaní potvrdili bývalí konatelia tejto spoločnosti, o žiadnom takomto obchodnom vzťahu nevedeli a podpisy na Zmluve o dielo a faktúrach označili ako falošné.

Na dnešné pojednávanie neprišli traja z predvolaných svedkov a tak im sudca uložil pokutu vo výške 200 eur každému. I oni by mali byť na ďalšie pojednávanie, ktoré bude 21. novembra, predvedení políciou.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu