Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šípoš: Treba posilniť dozor nad verejným obstarávaním, až potom meniť zákon

Gabriel Šípoš
Gabriel Šípoš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenské verejné obstarávanie potrebuje najprv posilniť kontrolu nad dodržiavaním zákona a až potom zmenu samotného zákona. Na dnešnej konferencii Transparency International Slovensko (TIS) na tému Ako zlepšiť verejné obstarávanie to uviedol riaditeľ TIS Gabriel Šípoš.

"Keď neposilníme ľudí, ktorí by mali strážiť vykonávanie zákona, ďalej sa nepohneme," skonštatoval Šípoš. Posilniť tak treba podľa jeho slov najmä regulátora verejného obstarávania, tým je Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

ÚVO má podľa Šípoša sto ľudí, ktorí ale musia ročne dozerať na dve až tri tisícky verejných obstarávaní za približne päť miliárd. "Nefunguje prax a nie zákon," podotkol Šípoš.

V samotnom zákone podľa jeho slov ani veľa meniť netreba. "Od zmien zároveň ani netreba veľa očakávať," dodal. O tom, že pri kontrole verejného obstarávania nie je všetko v poriadku, svedčí podľa jeho slov aj fakt, že od roku 2006 až doteraz bol za machinácie vo verejnom obstarávaní obžalovaný a odsúdený len jeden človek.

"Od roku 2006 pritom prebehlo určite viac ako 10.000 verejných obstarávaní a máme len jedno pochybenie. Je to nereálne a aj z toho vidno, že tu niečo nefunguje," doplnil Šípoš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu