Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jurinová žiada zavedenie otvoreného výberového konania na šéfa ÚVO

Erika Jurinová
Erika Jurinová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredsedníčka Národnej rady SR Erika Jurinová (OĽaNO) žiada zavedenie otvoreného výberového konania na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Čelní predstavitelia úradu by totiž podľa nej mali byť odborníci a nie nositelia politických tričiek.

"ÚVO nemá patriť opozícii ani koalícii, ale občanom," vyhlásila v rozprave k vládnej novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorá prebiehala v závere druhého rokovacieho dňa 14. parlamentnej schôdze.

Jurinová sa zároveň predkladateľa návrhu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) pýta, prečo nezavedie povinnosť zverejňovania všetkých rozhodnutí ÚVO, keď mu ide o transparentnosť. Podpredsedníčka parlamentu ďalej poukázala na finančnú situáciu ÚVO. Podľa nej má úrad nedostatok peňazí vzhľadom na úlohy, ktoré má plniť. "Je veľkou otázkou pre debatu o štátnom rozpočte, ako pristúpime k financovaniu tohto úradu," poznamenala.

K novele vystúpili v pléne viacerí opoziční poslanci, ktorí pochybujú o tom, že právna norma zvýši transparentnosť a zníži korupčný potenciál. Na riziká poukázal šéf KDH a podpredseda parlamentu Ján Figeľ, podľa ktorého novela môže vytvoriť priestor pre nehospodárnosť až korupciu. Kým nebudú odstránené nedostatky právnej normy, KDH ho nepodporí.

Podobne je na tom aj SaS. Podpredseda liberálov Ľubomír Galko pochybuje, že novela prinesie vyššiu transparentnosť verejných obstarávaní. Vláda podľa neho pripravila návrh tak, že bude dávať priestor pre špekulantov a netransparentné praktiky. Strana SaS podľa Galka novelu nepodporí v prvom čítaní, nie je totiž kvalitná. Liberálny podpredseda nevylúčil, že v druhom čítaní SaS zákon podporí, ak budú odstránené nedostatky.

Riziká v zákone vidí aj šéfka klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, podľa ktorej novela súčasnú situáciu nezlepší. Tiež sa obáva netransparentnosti a korupcie. Žitňanská sa nevyhla ani poznámkam na adresu vicepremiéra pre investície Ľubomíra Vážneho a ministra vnútra Kaliňáka (obaja Smer-SD).

"Ak platí, a ja si myslím, že platí, že moc má ten, kto má peniaze, tak táto snemovňa hlasovaním o novele kompetenčného zákona a hlasovaním o verejnom obstarávaní spraví z Ľubomíra Vážneho a Roberta Kaliňáka mocných mužov. Jeden dostane eurofondy, druhý bude mať kontrolu nad väčšinou verejného obstarávania. Byť ministrom financií v tejto vláde, začnem byť trošku nervózna," uzavrela Žitňanská.

Novela o verejnom obstarávaní má zmeniť pravidlá verejných obstarávaní. Cieľom právnej normy je rozšírenie zverejňovacích povinností, zefektívnenie procesu obstarávania a posilnenie postavenia kvalitných a poctivých dodávateľov. Zásadnú zmenu, ktorá podľa ministerstva zvýši transparentnosť, by malo podľa rezortu priniesť zriadenie elektronického trhoviska pre obstarávanie bežných tovarov, služieb a stavebných prác pri takzvaných podlimitných zákazkách.

Poslanci diskusiu o novele ministra Kaliňáka dnes nedokončili, pokračovať v nej budú vo štvrtok 31. januára ráno. Okrem nej na nich čaká rokovanie o novele zákona o službách zamestnanosti, ktorá má zriadiť na úradoch práce nový Výbor pre otázky zamestnanosti. Ten má mať za úlohu schvaľovať poskytovanie príspevkov aktívnej politiky trhu práce, na ktoré nie je právny nárok. Poslanci tiež rozhodnú o doteraz prerokovaných bodoch.

Popoludní bude nasledovať tradičná štvrtková Hodina otázok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku Evy Hufkovej (Smer-SD), čo konkrétne mal na mysli, keď hovoril o určitých problémoch s dostavbou Jadrovej elektrárne v Mochovciach. Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO) chce zase vedieť, či Fico považuje za správne, že vláda, ktorá hovorí o istotách a solidarite, ide výrazne zhoršiť prostredie pre znevýhodnené osoby so záujmom o zapojenie sa na trh práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu