Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kaník: Fico klame, SDKÚ nikdy nenavrhovala zvýšenie DPH o 5 %

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strana SDKÚ-DS nikdy nenavrhovala zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) o päť percent ako alternatívu k vládnym konsolidačným návrhom. V reakcii na dnešné vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to uviedol predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

„Robertovi Ficovi zjavne tečie do topánok a rúca sa mu jeho plán na konsolidáciu verejných financií pod rukami, pretože sa uchyľuje k absolútne nepravdivým tvrdeniam a otvoreným klamstvám,“ povedal Kaník.

Predseda vlády v relácii citoval poslanca Ivana Štefanca (SDKÚ-DS), ktorý podľa neho povedal, že ak by musela SDKÚ-DS konsolidovať, nešla by cestou zvyšovania dane z príjmu, ale radšej dane z pridanej hodnoty. „Konečne sa pravica vyfarbila a povedala, ako by to robila ona,“ podčiarkol Fico. Keby sa podľa neho zvýšila DPH o jedno percento, štát by automaticky získal príjem 220 miliónov eur. „Keby zvýšili DPH o päť percent, ako chceli, majú k dispozícii 1,1 miliardy eur okamžite,“ dodal premiér s tým, že by to bola ľahká cesta, no zvýšenie DPH by pocítili všetci občania a prejavilo by sa na všetkom. Pripomenul tiež, že bývalé vedenie ministerstva financií pripravilo materiál, ktorý podľa Fica potvrdzoval plány pravice zvýšiť DPH.

„V žiadnom prípade sme vôbec nenavrhovali také nezmysly, z akých sa nás pokúša obviňovať Robert Fico. A je to naozaj len dôkaz toho, že nevedia, ako ďalej, a že tá situácia bude ďalej horšia a horšia,“ argumentuje Kaník. Konsolidačné opatrenia Ficovho kabinetu podľa neho budú v konečnom dôsledku znamenať zvýšenie deficitu, zvýšenie zadlženia republiky a najmä nárast nezamestnanosti, pretože zhoršujú podnikateľské prostredie, berú ľuďom peniaze, zvyšujú dane a odvody. „Alternatívou pre tieto vládne opatrenia sú presne opačné kroky. To znamená podpora podnikateľského prostredia, nezhoršovanie podmienok pre zamestnávanie ľudí napríklad zlým Zákonníkom práce a šetrenie predovšetkým na vládnej spotrebe, čo táto vláda vôbec nerobí,“ uzavrel Kaník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu