Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zamestnanec úradu v prípade smrti Lucky (†5) zrejme porušil postup

Telíčko Lucky ukrýval v zabarikádovanej izbe
Telíčko Lucky ukrýval v zabarikádovanej izbe (Zdroj: TV JOJ)

BRATISLAVA - Vedenie Ústredia práce, sociálny vecí a rodiny (ÚPSVaR), ktoré prešetruje postup zamestnancov po podnetoch na agresívne správanie voči maloletej Lucii, má podozrenie, že boli porušené interné metodické postupy. TASR to potvrdil hovorca ÚPSVaR Peter Zeman. Z utýrania dievčatka je podozrivý jej otčim Juraj H.

"Vedenie ústredia preto dospelo k rozhodnutiu pokračovať v ďalšom vyšetrovaní prípadu v súčinnosti s orgánmi činnými v trestnom konaní, ktoré posúdia, do akej miery mali tieto skutočnosti priamy vplyv na tragické vyvrcholenie prípadu," povedal Zeman. Úrad práce, sociálny vecí a rodiny v Bratislave evidoval viacero podnetov o agresívnom správaní voči Lucii. Jej telo našli policajti tento týždeň v byte, v ktorom žila s matkou, sestrou a nevlastným otcom. Polícia odhaduje, že zomrela v septembri 2009.

Ústredie práce zatiaľ podozrenia považuje za zlyhanie konkrétneho jednotlivca, prípadne viacerých osôb. Podľa jeho hovorcu už pripravuje podklady na podanie trestného oznámenia, ktoré by malo adresované orgánom činným v trestnom konaní začiatkom budúceho týždňa. "Súčasne na základe doterajších zistení nariaďuje ÚPSVaR bezodkladnú celoslovenskú kontrolu pracovísk sociálnej kurately a ich súčasných pracovných postupov," povedal Zeman.

Kontrola bude zameraná na dodržiavanie zákonov a metodických postupov v praxi. Jej výsledky by mohli byť známe v priebehu troch až štyroch týždňov, odhaduje Zeman. Dodal, že zamestnanci, ktorí sú podozriví z nedodržiavania interných noriem a metodických postupov, budú do ukončenia vyšetrovania preradení na pracovné miesta mimo priameho výkonu sociálnej kurately a po ukončení vyšetrovania budú voči nim vyvodené dôsledky.

O osude Luckinej sestry, ktorá sa podľa Zemana nachádza v opatere lekárov, by mohlo byť rozhodnuté už v piatok (21.9.), kedy ústredie práce očakáva verdikt súdu o žiadosti o vydanie predbežného opatrenia na jej umiestnenie v detskom domove.

Zeman pripomenul, že občan, ktorý má podozrenie, že v jeho okolí je týrané dieťa, môže svoj podnet adresovať orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, orgánom činným v trestnom konaní alebo obci. "Zamestnanec orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately musí vyhotoviť o tejto skutočnosti písomný záznam, ktorý podpíše oznamovateľ aj zamestnanec," povedal Zeman.

Potom je povinný informácie overiť, získať doplňujúce informácie, informovať orgány činné v trestnom konaní, v prípade, že sú ohrozené deti alebo matky, postarať sa o ich umiestnenie do bezpečia. Ak má oznamovateľ podozrenie, že sociálni pracovníci vo veci nekonajú, môže sa podľa hovorcu informovať o riešení svojho podania u ich priameho nadriadeného alebo dať podnet na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny ich o nečinnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu