Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Slovensko sa zapojilo do prohibície: Oddnes platí zákaz predaja českého alkoholu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko v reakcii na otravy metylalkoholom zakázalo dovoz a predaj českého alkoholu. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka sa opatrenie bude týkať liehovín s obsahom alkoholu nad dvadsať percent vyrobených v Českej republike a alkoholu odtiaľ dovezeného. Zákaz by mal platiť od 17.00 h.

Na zákaze sa dnes dohodla Medzirezortná komisia pre prijatie preventívnych opatrení v súvislosti s možnými otravami občanov SR metylalkoholom a podľa Jahnátka bude platiť minimálne dovtedy, kým Česká republika neprijme dostatočné opatrenia a nezruší prohibíciu. Šéf rezortu pôdohospodárstva kritizoval kroky českého kabinetu, ktoré označil za nedostatočné, keďže chránili pred otravami metylalkoholom iba českých občanov a nie občanov okolitých štátov.

Ako ozrejmil Jahnátek, so zákazom sa poponáhľali, keďže sa objavili informácie, že niektoré obchodné reťazce chystajú výpredaje českého alkoholu. "Dostali sme informácie z terénu, že sa niektoré obchodné reťazce pripravujú na veľké akciové výpredaje na stredu práve českého alkoholu," upozornil Jahnátek. Po 17.00 h by už však ľudia tvrdý alkohol českého pôvodu v predajniach nájsť nemali.

Spolu s ministerkou zdravotníctva sa zhodli, že informačné kampane cez médiá nestačia, keďže sa napriek tomu objavil prípad, že ľudia konzumovali neoznačený alkohol z ČR a u štyroch sa následne potvrdila otrava metylalkoholom. Hospitalizovaní však boli aj ďalší štyria ľudia, ktorí pančovaný alkohol požili.

"Dospeli sme k názoru, že musíme chrániť niektorých občanov aj pred ich vlastnou nezodpovednosťou. Rozhodli sme sa, že pristúpime k razantnejšiemu kroku," doplnil Jahnátek.

Metylalkohol si v Česku vyžiadal už 22 obetí a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však otravy spôsobené metylalkoholom pribúdajú. Polícia už v súvislosti s prípadom obvinila viacerých ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu