Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Už je to vážne, denne pribúdajú nakazení salmonelou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Salmonela v Košiciach i napriek krátkej inkubačnej dobe (do 2 dní) nie je na ústupe! Práve naopak, počet pacientov denne narastá. Na infekčnom oddelení, leží už 40 pacientov a počet nakazených stúpol na 120!

„Včera popoludní bol na Klinike infektológie a cestovnej medicíny (KICM) hospitalizovaný 1 pacient s príznakmi akútnej gastroenteritídy, no počas nočnej pohotovosti z 12. na 13. 9. bolo vyšetrených na ambulancii ďalších 13 ľudí s príznakmi salmonelózy, z nich prijatí boli 4 pacienti, jedna žena a traja muži (mužov už presunuli na vyhradené lôžka IV. internej kliniky, pracovisko Rastislavova 43). Objavuje sa zas nový zdroj nákazy,“ povedala nám hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Apsteura Ladislava Šustová.

Od začiatku uplynulého víkendu ošetrili lekári Kliniky infektológie a cestovnej medicíny ( KICM) už takmer 120 pacientov, pričom počet hospitalizovaných stúpol na rovných 40. To, že ide o črevné infekčné ochorenie oficiálne potvrdili laboratórne vyšetrenia v pondelok. V utorok dopoludnia sa objavil nový zdroj nákazy z okolia Košíc, ktorý s prvotným zdrojom vôbec nesúvisí. V súčasnosti evidujeme už v poradí tretí zdroj. Všetci doposiaľ hospitalizovaní pacienti sú dehydratovaní a v ich prípade je nevyhnutná najmä infúzna liečba na rehydratáciu. Ani jeden z nakazených infekčným ochorením zatiaľ nie je v ohrození života,“ dodáva L. Šustová.

Prvým zdrojom nákazy bol ešte minulý týždeň, nájdený v bufetoch U.S. Steelu. Podľa slov Jany Seligovej z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Košice, prvé podozrenia na ochorenie, šesť prípadov, zaznamenali už v piatok.

„Hneď v piatok sme na jednom pracovisku spoločnosti U. S. Steel Košice  vo výdajni stravy odobrali vzorky jedla a potom sme brali vzorky aj vo výrobni jedál spoločnosti, ktorá zabezpečuje výrobu a dodávku stravy pre pracovníkov USSK. Zastavili sme prípravu stravy, nariadili sme dezinfekciu a vyšetrili sme zamestnancov.“  Zdroj nákazy sa našiel v chladenom balíčkovanom bravčovom mäse. To sa predávalo v bufetoch v U.S.Steele.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu