Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Infekčné žalúdočné ochorenia v Košiciach pribúdajú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Najprv salmonela, teraz ďalšia podobná infekčná choroba šarapatí v Košiciach. Počas uplynulého víkendu boli na Klinike infektológie a cestovnej medicíny (KICM) ambulantne ošetrení ďalší 16-ti pacienti s príznakmi zápalu žalúdka a čriev. Z nich 14-tich museli prijať.

„Na oddelení sme tak hospitalizovali 11-ich, na izolované lôžka IV. internej kliniky presunuli troch. Cez víkend sme prepustili do domácej liečby 7-ich pacientov,“ povedala nám hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Ladislava Šustová.

Od vzniku lokálnej epidémie salmonelózy lekári ambulantne ošetrili už takmer 160 pacientov, pričom počet doposiaľ hospitalizovaných stúpol na 65.

„Laboratórne testy potvrdili, že v prípade 3. zdroja nákazy ide o norovírusový zápal žalúdka a čriev a nie salmonelózu. Spomínané ochorenie je tiež infekčné a na začiatku má rovnaké príznaky ako salmonelóza. Situáciu riešime s regionálnymi hygienikmi,“ dodáva L. Šustová.

Všetci doposiaľ hospitalizovaní pacienti sú dehydratovaní a v ich prípade je nevyhnutná najmä infúzna liečba na rehydratáciu. Ani jeden z nakazených zatiaľ nie je v ohrození života.

Prví infikovaní salmobnelózou sa objavili už pred vyše týždňom a vtedy išlo väčšinou o zamestnancov U.S. Steelu. Následné kontroly zistili, že zdroj nákazy bol v baličkovanom bravčovom mäse, ktoré sa predávalo v bufetoch U. S. Steelu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu